Evde Pratik Halı Temizleme Yöntemleri

Ev ve yaşam alanlarınızda kullandığınız halıları temizleme vakti! Halı nasıl yıkanır, temizlenir? İhtiyacınız olan ipuçları!

Bellona Mobilya 21-12-2023 16:49:37
Evde Pratik Halı Temizleme Yöntemleri

Evde En Pratik Halı Temizleme Yöntemleri

Dekorasyonu tamamlayan, evin ısısıyla ilgili olumlu etkileri olan, sert zeminler yerine yumuşak zeminler üzerinde hareket etme imkanı sağlayan halılar evlerin en önemli eşyaları arasında sayılabilir. 

Muhtelif türleri bulunan halılar, bilhassa küçük çocuğu ve evcil hayvanı olan evler için ekstra önem kazanır. Ne var ki bu halılar zaman içinde kirlenir ve belirli periyotlarda halıları temizlemek gerekir. Halı temizliği hem evde yaşayan bireylerin sağlığı için hem de görsel açıdan gereklidir.

Halı temizliğinde zaman zaman profesyonel destek alsanız da bazen de kendi imkanlarınızla halılarınızı temizlemek isteyebilirsiniz. Bunun için bilmeniz gereken bazı yöntemler ve püf noktaları bulunur.

Yıllardır evlerinizde ayrıcalıklı yaşam alanları oluşturan Bellona olarak evde kolay halı temizleme konusunda da size yardımcı olmak isteriz. Halı temizliğinde kullanılabilecek çeşitli yöntemlerin, çözüm önerilerinin ve dikkat edilmesi gereken önemli hususların yer aldığı bu içeriğimizin sonuna geldiğinizde evinizde kendi imkanlarınızla halı temizlemeyi öğrenmiş olmanız mümkün. Şimdi detaylara geçebiliriz.

Görsel1

En Pratik Yöntemler İle Halı Temizleme

Halı Nasıl Bir Bezle Silinir?

Halı temizleme yöntemlerine geçmeden önce halı silmek için gerekli olan en önemli malzemelerden birisi olan temizlik bezinden bahsetmek gerekir. Zira halı silmek için kullandığınız yöntem kadar, silme işleminde kullandığınız temizlik bezi de önemli. 

Bilhassa halı temizlemek için kullanacağınız, bu iş için özel olarak üretilen bir makineniz yoksa ve temizlik işlemini tamamen kendiniz yapacaksanız temizlik bezi büyük önem arz eder. Peki, evde halı temizleme aşamasında kullandığınız temizlik bezi nasıl olmalı?

Halı temizlemek için mikrofiber temizlik bezi kullanabilirsiniz. Mikrofiber bezler, kirli yüzeyleri çizmeden temizleyebilme özelliği sayesinde halılarınıza zarar vermez. Bu bezlerle halılarınızı fırçalayarak temizliyormuş gibi kirlerinden arındırabilirsiniz. Mikrofiber bezlerin üretim aşamasında özel elyaflar kullanılır ve bu sayede mikrofiber bezler yüksek kir tutma kapasitesine sahip olur. Bu bezler sayesinde halılardaki tüm kir ve tozu kolaylıkla temizleyebilirsiniz.

Pratik bir şekilde halılarınızı temizleyebilmek için mikrofiber bez dışında sünger veya halı fırçası da temizlik aşamasındaki işlerinizi kolaylaştırır. Halı fırçasını özellikle yeni aldığınız halıların tüylerinden kurtulmak için de kullanabilirsiniz.

Bezle Halı Temizlemek

Evde Kolay Halı Temizliği İçin Etkili Yöntemler 

Zaman zaman evde halılarınızı kolay bir şekilde ve kendi imkanlarınızla temizlemek isteyebilirsiniz. Bu noktada akla halı nasıl silinir sorusu gelir. Bunun için birkaç malzeme ve yöntem yeterli olur. İşte sizin için derlediğimiz halı temizliğinde kullanabileceğiniz yöntemler ve gerekli malzemeler:

Karbonat

Halınızda bir leke oluştuğunda bu lekeyi oluştuğu anda fark ederseniz o anda temizlemek en etkili sonucu almanızı sağlar. Ancak fark etmediğiniz ve halı temizleme aşamasında gördüğünüz lekeler için halının genel temizliğine geçmeden önce bu lekeleri karbonat ile çıkararak halı temizliğine başlayabilirsiniz. 

Leke çıkarma işlemi için karbonat ile suyu karıştırarak bu karışımı macun haline getirdikten sonra halınızın sertliğine uygun bir fırça ile lekeleri fırçalayabilirsiniz. Karışımı lekenin üzerinde biraz beklettikten sonra duru su ile halının üzerinden karbonat karışımını alarak leke çıkarma işlemini tamamlayabilirsiniz.

Kolay Halı Temizleme Yöntemleri

Mısır Nişastası

Evde doğal yöntemlerle halı temizlemek hem sağlık açısından hem de maddi açıdan size avantaj sağlar. Söz konusu doğal yöntemlerden birisi de mısır nişastası olarak bilinir. Mısır nişastasını sulu temizleme aşamasına geçmeden önce kuru temizlik için kullanabilirsiniz. Bununla birlikte suya sabuna dokunmadan halınızı temizlemek istiyorsanız sadece mısır nişastasıyla da halınızı temizleyebilirsiniz.

Mısır nişastası ile temizleme işlemi için nişastayı elinizle halının üstüne serpin. Bu aşamada nişastanın yayılması ve halınızın her yerine dağılması önemlidir. Nişasta halının üstünde birkaç saat bekledikten sonra elektrik süpürgesi ile halıyı süpürebilirsiniz. Bu sayede halınız pırıl pırıl olacaktır. 

Halıları Evdeki Malzemeler İle Temizleme

Kuru Nane

Kuru nane evin havasını temizleme, bakteri ve mikropları öldürme özellikleri sayesinde halı temizleme yöntemleri ve malzemeleri arasına dahil edilebilir. Bunun için yukarıda saydığımız malzemelerle kuru naneyi birleştirerek bir kuru temizlik yöntemi uygulayabilirsiniz. Halımı nasıl temizleyebilirim diye düşünenler için bu yöntem oldukça etkilidir.

Bir kap içinde karbonat, mısır nişastası ve kuru naneyi karıştırarak temizlemek istediğiniz halının üstüne eşit miktarda yayarak halınızın pırıl pırıl görünmesini ve mikroplardan arınmasını sağlayabilirsiniz.

Kullanışlı Halı Temizleme Yolları

Arap Sabunu

Yıllardan beri halı temizliğindeki başarısıyla bilinen Arap sabunu ile kolayca sulu halı temizliği yapabilmek için bir malzeme hazırlayabilirsiniz. Bir kap içinde bir miktar arap sabunu üzerine ilave edeceğiniz sıcak suyu karıştırarak kolayca halı temizliği için ihtiyacınız olan temizlik malzemesini hazırlayabilirsiniz. Bu karışımı bir temizlik bezi yardımıyla halınızın üzerine uygulayarak temizlik işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Arap Sabunu Halı Temizlemek

Sirke

Bilinen ve kullanılan en iyi temizlik malzemelerinden biri olan sirke de halı temizliğinde kullanabileceğiniz malzeme ve yöntemlerden birisidir. Yaklaşık 1 litre su ile genel olarak 1 çay bardağı sirkeyi karıştırarak halılarınız için doğal, pratik ve ekonomik bir temizleme malzemesi hazırlayabilirsiniz.

Her bir yöntemi ayrı ayrı uygulayabileceğiniz gibi sırasıyla kuru temizlik için karbonat, mısır nişastası, kuru nane; ıslak temizlik için arap sabunu ve sıcak su karışımı; durulama aşaması için ise yine sıcak su ve sirke karışımını kullanabilirsiniz.

Sirke İle Halı Temizlemek

Halı Temizliği Öncesinde ve Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Evde pratik ve kolay halı temizliğinde kullanacağınız yöntemlerden verim alabilmek için bazı halı silme tüyoları bulunur ve bunlara dikkat ettiğinizde yukarıda yer alan yöntemler daha etkili sonuçlar verir. Halı silme konusunda dikkat etmeniz gereken bazı hususlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Halı temizliğine başlamadan önce dikkat etmeniz ve atlamamanız gereken ilk aşama halıyı süpürmek olur. Halıların üzerinde günlük kullanımdan kaynaklı tozlar, kırıntılar, saçlar olabilir. Öncelikle bunlardan kurtulmalısınız. Böylece halı temizleme işlemini daha başarılı bir şekilde halledebilirsiniz. Bilhassa evinde küçük çocuğu veya evcil hayvanı olanların bu tarz kırıntı veya tozlarla karşılaşma sıklığı daha fazladır. 
  • Temizlik öncesi halı süpürme işlemi tüylü halı temizleme konusunda daha da önem kazanır; çünkü bu halıların içine toz veya kırıntı birikme ihtimalı daha fazladır. 
  • Temizlik aşamasında kullandığınız temizlik ürünlerini seçerken tercihinizi aşırı kimyasal içermeyen ürünlerden yana kullandığınızda halınıza kimyasallardan dolayı zarar vermemiş olursunuz. 
  • Kullanacağınız temizlik malzemelerini halının çok fazla görünmeyen küçük bir yerinde deneyebilirsiniz. Malzemenin halıya zarar vermeyeceğinden emin olunca halının tamamını gönül rahatlığıyla aynı malzemeyle temizleyebilirsiniz.
  • Temizlik malzemeleri halılarınızla birlikte ellerinize de olumsuz etki yapabilir. Olası istenmeyen etkilerden korunmak için halılarınızı temizlerken eldiven giymeniz önerilir. 
  • Temizlik aşamasında halılarınızı fazla ıslatmamaya özen göstermelisiniz. Fazla ıslatmak hem halıların kuruma süresini uzatır hem de küf veya kötü kokuların oluşmasına zemin hazırlayabilir.
  • Halınızı temizlemek için fırça kullanıyorsanız bu fırçanın çok sert olmaması gerekir. Çok sert bir fırça halınızın dokusunu bozabilir, tüylerine zarar verebilir.
  • Halılarınızdaki lekeleri temizlerken ileri geri hareketler yapmak yerine, baskılayıcı tampon hareketleri tercih etmelisiniz. Aksi takdirde leke halının diğer kısımlarına da yayılabilir.
  • Halı silme işlemi bittikten sonra suyu çekecek bir makineniz yoksa halınızda kalan fazla suyu bir havlu veya sünger yardımıyla çekmeniz hem halının daha hızlı kurumasını sağlar hem de küf gibi istenmeyen durumlar oluşmasını engeller.
  • Tüm bu işlemlerin sonunda ise halınızı mümkünse açık havada havalandırmalı, değilse halının bulunduğu odanın camlarını açarak içeriye hava girmesini sağlamalısınız. 

Yukarıda anlattığımız tüm yöntemler ve öneriler evde halı temizleme yöntemleri için etkilidir. Ancak her halı için geçerli olmayabilir. El dokuması veya farklı özel üretim şekillerine sahip olan bazı halılar için evde temizlik mümkün olmayabilir, profesyonel bir yardım alınması gerekebilir. 

Bu yüzden halınızı satın aldığınız kişilere veya markalara danıştıktan sonra yukarıdaki yöntemleri uygulamanız en sağlıklı sonuçları elde edebilmeniz için önemlidir. 

Bellona ailesi olarak halılarınızın hiçbir şekilde zarar görmesini istemeyiz, bu sebeple yukarıdaki yöntemleri uygulamadan önce muhakkak halınızın temizliği hakkında bilgi sahibi olmanızı öneririz.  

Halı Silme Tüyoları

Bu içeriği paylaş
E-Bülten
E-Bültene kaydolun
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.