Dar ve Küçük Balkonu Olanlar İçin 10 Harika Dekorasyon Fikri

Balkonunuz dar mı? Küçük balkonlar nasıl dekore edilir merak mı ediyorsunuz? İŞte en pratik ve estetik küçük balkon dekorları!

Bellona Mobilya 21-12-2023 16:40:57
Dar ve Küçük Balkonu Olanlar İçin 10 Harika Dekorasyon Fikri

Dar ve Küçük Balkonu Olanlar İçin 10 Harika Dekorasyon Fikri

Ev ve ofislerin dinlenme alanlarından biri olan balkonlar, her evde aynı ölçüde tasarlanmıyor. Kimi balkon geniş ve ferah olurken kimi balkon dar ya da uzun olabiliyor. Her balkon modeline göre tasarım fikirlerini işlemek, balkonunu daha da güzelleştirmek isteyenler ise acaba balkonuma ne yapabilirim sorusu ile boğuşuyor. Bu soru işaretine bir yanıt da Bellona veriyor. 

Söz konusu balkon dekorasyonu olduğunda en şık ve ergonomik ürünleri kullanarak balkon dekorasyon fikirleri sayesinde kendi balkonunuza şekil verebilirsiniz. Bunun için sizlere önereceğimiz balkon dizayn önerilerine göz atmalısınız.

Eğer dar ve küçük ölçüde balkon kullanacaksanız bu alanda kalabalık kişileri ağırlamak zor olacağından daha minimal tasarımlar yapabilirsiniz. Kahve molası vereceğiniz saatlerde ya da 2-3 kişilik kahvaltıları hazırlayacağınız sabahlarda dar ve küçük olan balkonu en iyi şekilde kullanacağınız mobilyaları seçebilirsiniz. Alanın zaten dar olduğunu hesaba katarak minimal ve kullanışlı parçalarla ferah bir ortam oluşturabilirsiniz.

Cam balkonlu dar balkon modelleri için ise ışığı maksimum düzeyde alan tasarımlar yapılması önerilir. Dar balkonlarda ışıktan faydalanmadığınız sürece alanı daha da boğucu hissedebilirsiniz. Özellikle de katlanabilir ve duvara monte edilmiş ürünlerle dizayn edeceğiniz küçük ölçülü balkonlar, size yaz ve kış dönemlerinde rahat kullanım imkanı sağlar.

Küçük balkon dekorasyonu planlarken balkonu hangi amaçla kullanacağınızı önceden belirlemelisiniz. Gün içinde kısa bir kahve molası vermek için mi yoksa çiçeklerle döşenmiş minimal bir bahçe olarak mı kullanacaksınız? Eğer kararınızı verdiyseniz; şimdi birbirinden kullanışlı ve rahat dar balkon dekorasyonu fikirlerine yoğunlaşabiliriz.

Küçük Balkon Dekorasyon Fikirleri

Dar ve Küçük Balkonlar Nasıl Dekore Edilir?

1) Tek Kişilik Dinlenme Köşeleri

Küçük balkon tasarımları yapılırken kişi sayısının az olacağı ve daha az kişinin faydalanacağı ön planda tutulur. Dar ve küçük olan balkonlara bazen aynı anda 5 kişi bile sığamazken bu tür balkonlarda çok oturma alanı düşünülmez. 

Daha az sayıda, daha uzun sürede kullanım imkanı olan eşyalar seçilir. Genellikle tek kişinin yaşadığı evlerde tasarlanan balkonlara geniş bir berjer ya da dinlenme alanı için balkon şezlongu eklenebilir. 

Ahşaptan yahut metal parçalardan üretilen balkon şezlongu aynı zamanda katlanabilir olduğunda, kullanacak kişinin de işine yarıyor. Özellikle de balkon temizliği yaparken katlanabilen eşyaların seçilmesi avantaj haline gelmekte.

Çok yoğun geçen bir günün ardından, dinlenme saatini balkonda geçirmek için rahat bir berjer balkona konumlandırılabilir. Minik ebatta kahve sehpası, orta sehpası, ayaklı bir köşe sehpası kullanarak servis alanı oluşturmak da mümkün. 

Minimal düzeyde yüksek konfor alanının yaratılması için az eşya ile rahat kullanılacak bir alan oluşturmak isterseniz; 1-2 kişilik balkon tasarımlarına yoğunlaşabilirsiniz. 

Dar Balkon Dekoru Nasıl Olmalı?

2) Çift Kişilik Kahve Köşeleri

Çift kişilik balkon tasarımları yapılacağı zaman 2 tabure 1 orta sehpa ya da 2 sandalye 1 ayaklı sehpa düşünülebilir. Bu eşyalar ile hem keyifli kahvaltılar hem de rahat geçen kahve saatleri yapılabilir. Duvarın konumuna göre sandalye ve masa aynı alanda bulunabilir. 

Eğer çok ince ve dar bir balkona sahipseniz, dar uzun balkon dekorasyonu sistemini kullanarak ince masaları tercih edebilirsiniz. Dikdörtgen formda üretilen masaları karşılıklı kullanabileceğiniz şekilde balkona ekleyebilirsiniz. Her iki ucunda sandalye ya da koltuk bulundurabilirsiniz.

Kahve saatlerinizde, çay içmek için hava almak istediğinizde ince balkonlarda tabure de kullanabilirsiniz. Taburenin sırt yüzeylerini duvara yaslayarak alandaki var olan boşluğu harcamadan balkon dekorasyonu yapabilirsiniz. 

Dar Balkonu Değerlendirme Yöntemleri

3) İkili Koltuk Rahatlığı

İkili koltuk kullanarak küçük balkon dizaynı yapmak çok kolay. Bu önerimiz genellikle küçük ve kare balkonlar için tercih ediliyor. Bir duvar önüne küçük boyutta ikili koltuğu yerleştirin. Önünde kalan açık alana ise tepsi büyüklüğünde sehpa ekleyebilirsiniz. Koltuk rahatlığı sayesinde gün boyu balkonda zaman geçirebilirsiniz. 

Alanı kapatmayacak sehpada ise eşyalarınızı, bilgisayarınızı, çay ve kahve fincanlarınızı bulundurabilirsiniz. Şayet koltuk sağ ve sol duvarı tamamen alacak büyüklükte ise derinlik sağlayarak balkonu daha şık gösterebilirsiniz.

Koltuk kullandığınız dar balkonda masa ya da sehpa kullanmak istemediğiniz dönemlerde ufak çaplı bir kilim-halı kullanabilirsiniz. Balkon zeminine uyum sağlayan kilim ile koltuğu balkona daha da ait hissettirebilirsiniz. Güneş etkisiyle solmayacak, daha çok aydınlık oluşturacak renkleri tercih edebilirsiniz.

Dar Balkon İçin Kullanışlı Mobilyalar

4) Salıncak Şıklığı

Küçük balkonlara pratik çözümler arayanlar için firmalardan çeşit çeşit salıncak modelleri sunuluyor. Fındık, armut ve hamak salıncak modelleri sayesinde artık küçük balkonlara da renk geliyor. Özellikle de cam balkonlu dar alanlar için pratik kullanım imkanı olan salıncaklar, konforun diğer adı olarak evlerde kendinden söz ettiriyor. Kullanılan salıncaklar aynı zamanda şık görünüm de kazandırıyor.

Uzun ve dar balkonlarda bir köşeye konumlandırılan salıncaklar, kare ve küçük balkonlarda da tek eşya olarak yer alabiliyor. Sadece salıncağın bulunduğu balkonlarda büyük bir salon bitkisi kullanarak açık hava görünümü elde  edilmekte. 

Eğer minik bir balkonunuz varsa ve ne yapacağınızı bilmiyorsanız; salıncak modellerinden zevkinize hitap edeni alıp karşı duvarda çiçeklendirme yapabilirsiniz. Böylece salıncakta dinlenirken gözleriniz renk renk çiçekleri görebilir.

Dar Balkona Uygun Salıncak

5) Palet Koltuk Tasarımları

Balkon tasarımlarında sıkça kullanılan malzemelerden biri olan ahşap paletler, artık her yere uyum sağlayabiliyor. Balkon ölçünüze göre paletleri kestirip oturma alanı oluşturabilirsiniz. Dilerseniz paletleri üst üste dizerek yüksek ve konforlu köşeler de elde edebilirsiniz. Palet koltuk tasarımları hem ince ve dar balkonlara hem de küçük balkonlara hitap etmekte.

Paletleri L biçiminde balkona konumlandırarak daha çok kişinin balkonda oturmasını sağlayabilirsiniz. Balkon ölçüsüne göre L biçimini vereceğiniz paletlerin önünde orta sehpa formunda yine paletlerden hazırlanmış sehpa kullanırsanız tasarımda bütünlük görebilirsiniz.

Balkon Tasarımı İçin Şık Mobilyalar

6) Ferforje Asaleti

Ferforje oturma takımlarını her ölçüdeki balkonda kullanmak mümkün. Özellikle de dar balkonları düzenlerken ferforje sandalye ve ince bacaklı sehpaları kullanabilirsiniz. Bu ürünlerin malzemeleri ince ve zarif olduğu için dar alanlarda göz yormayı önleyecektir. Ayrıca ferforje masalarda cam kullanıldığı için zeminde derinlik de sağlayabilir. Küçük balkonları klasik şıklıkta dizayn etmek için ferforje ve metal ürünlerden faydalanabilirsiniz.

Şayet balkonda demirler mevcut ise, dışa dönük ferforje güvenli saksılar kullanabilirsiniz. Bu şekilde bir dekorasyon yapıldığında, balkonun sınırları çizilmiş olacaktır. Saksıların demirlere güvenli şekilde monte edilmesine dikkat etmelisiniz. 

Saksıların içinde mevsim çiçeklerini gördüğünüzde balkonu daha çok sevebilirsiniz. Saksılar hem dekorasyon açısından hem de balkonun alanını daha rahat kullanmak açısından iyi bir seçim olabilir.

Balkon Dekorunda Nelere Dikkat Edilmeli?

7) Ergonomik Köşeler

Balkonu hem konforlu hem de faydalı şekilde kullanmak adına, dilediğiniz bir duvarı seçin ve bu duvarın genişlik ölçüsüne göre yatay bir dolap hazırlayın. Yatay dolabı kiler amacıyla kullanabilirsiniz. Sağlam olmasına dikkat edin. Çünkü bu dolabın üzerine minder yerleştirerek dinlenme alanı yapma fikriyle tanışacaksınız. 

Eğer bu fikri balkonda görmek isterseniz; kendi ölçülerinize göre dolap seçip üzerine minder ekleyerek her mevsim kullanışlı bir alan elde etmiş olacaksınız. Balkonda kalmasını istediğiniz eşyaları dolap içinde saklarken dilediğiniz anda bu köşede kendinize zaman ayırabilirsiniz.

Küçük Balkonlarda Ergonomik Köşeler

8) Aydınlık Sağlayan Boyaların Kullanımı

Dar ve küçük balkonlarda duvar boyası seçimi oldukça önemli bir detay. Eğer açık renkleri kullanırsanız; ışığın daha kolay yayılmasına yardım edebilirsiniz. Bu şekilde dar olan alanlarınızda ferah bir hava elde edebilirsiniz. Koyu renkler, alanı olduğundan daha küçük gösterme özelliğine sahiptir. Balkonda kullanılacak eşyaların rengine göre tüm ürünlerden açık renkteki bir boya kullanarak duvarları boyayabilirsiniz.

Dar Balkonda Renkler

9) Bar Taburesinin Konforlu Kullanımı

Balkonunuzda cam balkon bulunuyorsa, pencerelerin altına monte edilecek formda ince ve uzun bir masa hazırlayabilirsiniz. Bu masanın açılır kapanır özelliği olması, size her zaman avantaj olacak. Bu tür tasarımlara bar sandalyeleri daha iyi eşlik edebiliyor. 

Pencere önünde, daha yüksek konumda otururken sokakta olup bitenlere şahit olmak için bu fikri düşünebilirsiniz. Bar taburesini ve masayı tasarlarken, taburenin masa altında gizlenmesine de dikkat edebilirsiniz.

Konforlu Bir Balkon İçin Gereken Mobilyalar

10) Ahşap Kasalarla Dekoratif Köşe Hazırlama

Geniş olmayan ve alanın dar olduğu balkonlarda neler yapılır diye düşünüyorsanız; ufak görünen ahşap kasaları kullanarak balkonda çiçek rafı oluşturabilirsiniz. Özellikle de duvar bulunmayan, demir parmaklıkları olan balkonları kamufle etmek için bu ahşap kasalardan faydalanabilirsiniz. Demir parmaklıkların uzunluğuna gelecek kadar ahşap kasaları üst üste dizerek çiçek rafı, dekoratif köşeler elde edebilirsiniz.

Balkon Dekoruna Özel Mobilyalar

Bu içeriği paylaş
E-Bülten
E-Bültene kaydolun
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.