Ev Temizliği Rutini: Nasıl Daha Etkili ve Verimli Temizlik Yapılır?

Ev temizliği nasıl yapılır? Daha kısa sürede en etkili ev temizliği ipuçlarını bu yazıda derledik! Bellona ayrıcalığıyla verimli tavsiyeler için tıklayın.

Bellona Mobilya 09-08-2023 16:00:15
Ev Temizliği Rutini: Nasıl Daha Etkili ve Verimli Temizlik Yapılır?

Ev Temizliği Rutini: Nasıl Daha Etkili ve Verimli Temizlik Yapılır? 

Yaşam alanında hijyeni sağlamak için temizlik rutini oluşturmak önemli olacaktır. Odaların temiz görünmesi, kötü kokuların giderilmesi ve ferah bir hava hissedilmesi için belirli aralıklarla düzenli şekilde temizlik yapılabilir. Çalışıyorsanız ya da gün içinde temizlik için uygun bir zamanınız yoksa, bu işleri pratik hale getirip ortalama 1 saat içinde evinizi pırıl pırıl yapabilirsiniz.

Etkili ve verimli temizlik sağlamak için öncelikle temizlik ekipmanlarınızın evde bulunmasına özen göstermelisiniz. Kendinizi temizlik saati için hazır hissediyorsanız, şimdi sizin için hazırlanan ev temizliği rutini içeriğimizi okumaya başlayabilirsiniz. Her evde kolayca uygulanan temizlik rutini, sizin de evinizde mis gibi kokular hissettirecek!

Etkili ve Verimli Ev Temizliği

12 Adımda Etkili ve Verimli Ev Temizliği Rutini

1) Çamaşırları Yıkayın

Yeni bir güne uyandınız ve bu sabah evi temizlemek için program yaptınız. Bu program için saatler harcamanıza gerek yok. Uyandıktan ve kendinize bakım yaptıktan sonra, hemen çamaşırları makineye atıp yıkanması için bekleyebilirsiniz. Ortalama 60 dakika süren çamaşır yıkama işi devam ederken, diğer odalarda sizi bekleyen rutin temizliğe daha kolay odaklanabilirsiniz. 

Kirli çamaşırlar makinede yıkandıktan sonra işlerin birçoğunu halletmiş şekilde yıkananları asmak için makine başına dönebilirsiniz. Temizlik rutininde birkaç defa çamaşır yıkayacaksanız, bitiş süresinde alarm kurup vakit kaybetmeden diğer sepeti yıkayabilirsiniz.

Çamaşırları Yıkamak

2) Bulaşık Makinesini Çalıştırın

Çamaşırları makineye attıktan sonra mutfağa doğru geçip kalan bulaşıkları makineye yerleştirebilirsiniz. Bu aşamanın keyifle geçmesi için en sevdiğiniz şarkıyı fonda dinleyebilirsiniz. Kirli bulaşıkları makineye yerleştirip uygun programı seçerek yıkanmasını sağlayın. 

Bulaşık yıkama ortalama 1 saat süreceğinden, yıkama bitene kadar diğer odalarda nelerin yapılması gerektiğini tespit edebilirsiniz.

Bulaşık Makinesini Çalıştırmak

3) Pencereleri Açın

Rutin ev temizliğini yaparken mutlaka evin her köşeden havalandırılmasını sağlayın. Temizlik esnasında havada uçuşan tozlar, sizi rahatsız edebilir. Bu durumu önlemek için oda içinde hava akışının olmasına dikkat edin.

Pencereleri açıp havalandırma sağlayarak oda içindeki nem ve kötü kokuyu dışarı atabilirsiniz. Bu aşama, bir dakikanızı dahi almayacağından her odaya girişinizde camları hemen açabilirsiniz.

Pencereleri Açmak

4) Dağılan Eşyaları Toparlayın

Kalabalık evlerde dağılan eşyalar daha çok dikkat çeker. 2 kişilik evlerde de yine dağınıklık meydana gelebilir. Yerde duran kırlentler, dağılan oyuncaklar, masada biriken nesneler ve yeri değişen birçok eşya bu rutinde yeniden düzenlenmelidir. Bunun için gözünüze takılan ve yeri değişen eşyaları düzeltmekle temizliğe devam edin.

Dağılan eşyaları yerine yerleştirdikten sonra temizliğin büyük bir kısmını bitirmiş olabilirsiniz. Özellikle de ufak bir çocuğunuz varsa, bu dağınıklık sizin için sevimli görünebilir. Önceki akşam misafir ağırladıysanız ve salonda düzen değişikliği yaptıysanız yemek masası ve sandalye gibi eşyaları yerine koyabilirsiniz.

Dağılan Eşyaları Düzenlemek

5) Yatak Odasındaki Dağınıklığı Giderin

Temizlik rutininde eviniz havalanmaya devam ederken, çamaşır ve bulaşık makinesi de programın ortasına gelmiş olacaktır. Bu esnada yatak odalarını dolaşıp nevresimleri değiştirebilirsiniz. Yorgan, yastık, pike gibi ürünleri düzelterek oda içindeki dağınık görünümü iyileştirebilirsiniz. 

Güneşlikleri kaldırıp yatak odasının da temiz havayla yenilenmesi gerektiğini unutmayınız. Hijyen bakımından, her temizlik sırasında nevresimlerin değişmesine dikkat edebilirsiniz.

Dağınık Yatak Odasını Düzenlemek

6) Halıları Kaldırıp Odaları Süpürün

Şimdi evi genel olarak süpürme zamanı. Eğer robot süpürgeniz varsa isterseniz önden robot süpürgeyi çalıştırabilirsiniz. Büyük nesneleri yerden kaldırıp zemindeki tozları süpürmekle işe devam edebilirsiniz. 

Her odada aynı hijyeni sağlamak isterseniz, halıları kaldırmanız gerekecek. Çünkü halı altında fark edemediğiniz kadar toz birikmektedir. Odada yer alan halıyı rulo yapıp köşeye çekerek detaylı bir süpürme işlemi yapabilirsiniz.

Oda Süpürmek

7) Her Odanın Zeminini Silin

Halıları kaldırmışken ve yerleri süpürmüşken, zemin temizliğine silme işlemiyle devam edebilirsiniz. Bu aşama için mop ya da paspas kullanabilirsiniz. Kimyasal madde içermeyen hoş kokulu zemin deterjanı kullanarak parke ve fayansta parlak görünüm elde edebilirsiniz. 

Rutin bir temizlik için fayansları ihmal etmeyiniz. Unutulan ve temizlenmeyen zeminde, zaman içinde kir yerleşebilir. Bu durum da sizi sonraki süreçlerde daha zahmetli temizliğe zorlayabilir.

Oda Zeminini Temizlemek

8) Çöpleri Atın

Mutfak, çalışma odası, yatak odası, banyo gibi alanlarda biriken çöpleri atmayı temizlik yaparken unutmayın. Bu adım için elinizde eldiven olmasına dikkat edebilirsiniz. Böylece her çöpü kolayca alabilirsiniz. Büyük bir çöp poşeti kullanarak evin tüm çöplerini tek bir yerde toplayabilirsiniz. 

Çöp atarken kullanmadığınız ve kırık, yıpranmış, eski, kullanılamayacak kadar hasarlı eşyaları da atabilirsiniz. Geri dönüşüm imkanı olan nesneleri, geri dönüşüm kutularına gönderebilirsiniz. Rutin temizlik yaparken bu önerilere dikkat ederek daha pratik hareket edebilirsiniz.

Çöpleri Atmak

9) Banyo ve Lavaboda Hijyeni Unutmayın

Ev temizliğini etkili şekilde bitirmek için her odadan deterjan kokusu gelmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için lavabo ve banyoların da temizlenmesi gerektiğini hatırlatalım. Klozet, lavabo gibi alanlar için uygun deterjan kullanarak ve sağlığınızı koruyarak fırçalama, yıkama işlemlerini yapabilirsiniz. Banyo gibi alanları kısa sürede temizleyerek parlaklık kazandırabilirsiniz. 

Kir ve lekelerin daha hızlı çıkması için deterjanları 10 dakika öncesinde zemine uygulamanız önerilir. 

Banyo ve Lavabo Temizlemek

10) Masa, Dolap Tozunu Alın

Pratik ve etkili temizlik yapmak adına, toz almayı da ihmal etmeyin. Bunun için toz bezi ya da pratik temizlik ıslak mendillerini kullanabilirsiniz. Masa üzerinde biriken tozları, tv ünitesi raflarında kalan tozları silerek oda içinde temizliği hissedebilirsiniz. 

Aynı şekilde dolap kapakları, yatak başlığı, sandalye ayakları da tozu tutabilen yerlerdir. Bu nedenle zaman buldukça toz alarak sağlığınızı ve hijyeni koruyabilirsiniz.

Masa ve dolapların toz tutması her ev için oldukça normaldir. Bu eşyalar gibi bitkiler de toz tutabilir. Bu nedenle bitkilerin tozunu alabilirsiniz. Özellikle de büyük yapraklı salon bitkilerini nemli temiz bir bezle silebilirsiniz. Bu işlem hem sizin hem de bitkinin sağlığını korumak için etkilidir.

Masa Tozu Almak

11) Elektronik Cihazları Temizleyin

Ev temizliği rutininde yapılacak işleri tamamladıysanız, şimdi su ısıtıcı, kahve makinesi, buzdolabı, tost makinesi, fritöz gibi elektronik cihazları temizleyebilirsiniz. Bu ürünleri belirli aralıklarla temizleyerek daha iyi çalışmalarını sağlayabilirsiniz. Kireç ve yağ lekelerinden kurtulmak için, rutin temizlik günleri iyi bir zaman dilimi olabilir.

Elektronik cihazların temizliğini bitirdikten sonra tavsiyemiz mutfak tezgahını silmek olacak. Sık kullanılan bu yüzeyde, yağ ve kir birikebilir. Temizlik yaparken pratik şekilde tezgahları silerek mutfağın da mis gibi kokmasını sağlayabilirsiniz.

Tüm temizliği yaptıktan sonra evinizi son bir kez daha süpürmeyi unutmayın. Odalara geçiş sırasında zeminde toz, saç dolaşabilir. Bu nedenle temizliği sonlandırmak için tüm odaları yeniden süpürmeniz önerilir. Süpürge aşaması bittikten sonra, süpürgenin toz torbasını boşaltmayı unutmayın.

Buzdolabı Temizlemek

12) Oda Kokusuyla Ferahlık Sağlayın

Evinizin her odasını kontrol edip gerekli temizliği yaptınız. Çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi, bu süreye kadar programı tamamladı. Çamaşırları asmayı ve bulaşık makinesini boşaltmayı bu rutinde hemen tamamlayabilirsiniz. Tüm bu işlerinize son dokunuşu vermek için beğendiğiniz bir oda kokusunu her odaya uygulayın. 

Parlayan zemin, temiz kokan eşyalar, temizlenmiş mutfak tezgahı ve masalar evinizin ne kadar iyi göründüğünü bir kez daha kanıtlamış olacak. Ev temizliğini rutin hale getirdikten sonra kendinize keyif kahvesi ya da çayı ısmarlayabilirsiniz!

Ferah Oda Kokusu

İlginizi Çekebilir:

Evde En Pratik Halı Temizleme Yöntemleri

Mutfak Tezgahı Nasıl Temizlenir? 5 Doğal Yöntem

Perdeler Nasıl Temizlenir, Yıkanır? 5 Pratik Yöntem

Bahar Temizliği: Mobilyalarınızı Yapısına Göre Nasıl Temizleyebilirsiniz?

Deri Koltukların Temizliği ve Bakımı Nasıl Yapılır? Pratik Çözümler

Bu içeriği paylaş
E-Bülten
E-Bültene kaydolun
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.