Antika Mobilya Bakım Rehberi: 13 Önemli Tüyo

Yaşam alanlarında yer alan antika mobilyaları daha uzun süre kullanmak için, Bellona’nın size önerdiği antika mobilya bakım rehberine göz atabilirsiniz!

Bellona Mobilya 13-02-2024 14:23:29
Antika Mobilya Bakım Rehberi: 13 Önemli Tüyo

Antika Mobilya Bakım Rehberi: 13 Önemli Tüyo

Antika mobilyalar, en az 100 yıllık geçmişe sahip olan mobilya türleridir. Günümüzde değeri ve önemi günden güne artan antika mobilyalar, yaşam alanlarını estetik forma kavuşturmak için tercih edilir. Ahşap dokuyu seven kişilerin evinde görmek istediği antika mobilya türleri, zamanla eski ve yıpranmış görünüme sahip olur. Bu görünüm, mobilyaların değerini artırdığı gibi bazı bakım önerilerinin de hatırlanması gerektiğini vurgular.

Ev dekorasyonunda ve mobilya alışverişinde size birçok konuda rehber olan Bellona, bu içerik ile antika mobilyalarınıza nasıl bakım yapacağınıza dair bilgiler sunuyor. Antika mobilyaların dokusunu ve yapısını koruyacak bakım önerilerini merak ediyorsanız, bu içeriğimizi inceleyerek evinizdeki antika mobilyaların temizliğini kusursuzca yapabilirsiniz. İşte Bellona’nın önerdiği antika mobilya bakım tüyoları!

antika mobilya bakım rehberi

Antika Mobilyaların Bakımı İçin 13 Önemli Tüyo

  • Sık sık tozunu alın.
  • Şiddetli güneş ışığından koruyun.
  • Havadar ve temiz ortamda kullanın.
  • Bağlantı noktalarını periyodik olarak kontrol edin.
  • Doğru cila ile cilalama yapın.
  • Ağır nesne yerleştirmekten kaçının.
  • Kullanım dönemi dışında koruyucu örtü serin.
  • Sabunlu suyla silmeyi tercih edin.
  • Oyma detayları temizlerken hassas davranın.
  • Her temizlik sonrasında kurulama yapın.
  • Mobilya kurtlarına karşı özel ilaç kullanın.
  • Taşınma sürecinde dikkatli ve özenli taşıyın.
  • Kalorifer, şömine, sobadan uzak tutun.

1) Sık Sık Tozunu Alın

Yaşam alanında kullandığınız antika mobilyalar, zamanla tozlanır. Tozları almak için zaman kaybetmeyin. Çünkü unutulan ve biriken tozlar, antika konsol gibi mobilyalara işleyebilir. Zemine yerleşen toz, inatçı bir kire dönüşmeden önce sık sık tozunu almanız gerekir. 

Antika mobilyalardan toz alma işlemini yaparken mikrofiber bezleri kullanabilirsiniz. Toz alma püskülü kullanarak, ürüne zarar vermeden bakımını yapabilirsiniz.

toz almak

2) Şiddetli Güneş Işığından Koruyun

Antika mobilyaların çoğu, ahşap malzemeden üretilir. Ahşap malzeme de yaşayan bir malzeme olarak bilinir. Zaman içinde yapısında eskime oluşabilir. Bu eskimeyi yavaşlatmak ve ürünün bakımını yapmak için güneşi doğrudan alan konumlardan uzak tutmanız önerilir. 

Örneğin antika bir vitrin kullanacaksanız, pencere önünde bulundurmamalısınız. İç mekanda, daha gölgeli ve serin yerlere yerleştirebilirsiniz. Böylece uzun vadede bakımını yapmış olursunuz.

güneş ışığından mobilya korumak

3) Havadar ve Temiz Ortamda Kullanın

Antika orta sehpa ya da diğer ürünlerinizin havadar yerde kullanılmasına özen gösterebilirsiniz. Kapalı ve nemli yerlerde duran antika mobilyalar, bir süre sonra çürümeye başlayabilir. Olası bir sorunu önlemek adına, temiz ortamda sık sık havalanacak şekilde kullanmayı deneyebilirsiniz. 

Ahşabın yapısını korumak ve daha uzun senelerce kullanmaya devam etmek için iç mekanın temiz olması, bakım konusunda size avantaj sağlayacaktır.

evi havalandırmak

4) Bağlantı Noktalarını Periyodik Olarak Kontrol Edin

Antika mobilyaların bağlantı noktaları, tıpkı ürünün kendisi gibi eski olabilir. Kapak kulpları, vida yerleri sık sık kontrol edilmelidir. Nemli ortamda kalan bağlantı noktaları seneler içinde paslanabilir. Bu nedenle mobilyaların bağlantı noktalarını kontrol edip gevşeyen parçaların sıkılması gerekir. 

Özellikle de evinizde antika bir gardırop varsa, düzenli aralıklarla parçalarını gözden geçirebilirsiniz.

antika mobilya bakımı hakkında ipuçları

5) Doğru Cila ile Cilalama Yapın

Antika mobilyaların parlaklığını ve korumasını artırmak için, isteğe bağlı cila yapabilirsiniz. Cila yapmak istediğinizde, mobilyanın malzemesine uygun bir cila seçmelisiniz. Bunun için mobilya tamircilerinden ya da cila satan esnaflardan bilgi alabilirsiniz. Cila işlemini, çok eskimiş ürünler için deneyebilirsiniz. 

Çizilme, solma durumu olan antika mobilyalarınız için en kısa sürede cila yaparak parlak ve temiz görünüm elde edebilirsiniz. Genellikle antika mobilyaları cilalarken gomalak cilası kullanılmaktadır. Doğru rengi seçerek cila bakımı yapabilirsiniz.

antika mobilyaya cila yapmak

6) Ağır Nesne Yerleştirmekten Kaçının

Evinizde antika bir yemek masası varsa, bu yemek masasına çok fazla eşya yüklemekten kaçınmalısınız. Çünkü, antika mobilyaların en az 100 yıllık bir geçmiş olabilir. Bu süre içinde çok fazla yükü taşıyacak kadar dayanıklı olmayabilir. 

Eğer depolama için bir antika mobilya kullanıyorsanız, ürünlerinizi dengeli şekilde yerleştirmelisiniz. Mobilyaya zarar vermeyecek, dengeli bir ağırlık sağlamalısınız. Bu yöntem sayesinde mobilyanın bakımını uzun süre için yapmış olursunuz. Ağır eşya taşıyan antika mobilyalar, daha kısa sürede yıpranabilir.

antika mobilyaya hassas davranmak

7) Kullanım Dönemi Dışında Koruyucu Örtü Serin

Sürekli kullanmadığınız bir antika mobilya için nasıl bakım yapacağınızı düşünüyorsanız, kullanım dışında temiz örtü sererek tozdan ve güneşten koruyabilirsiniz. 

Örneğin, dönem dönem uğradığınız bir evde antika yan sehpa varsa, üzerini örterek tozlardan koruyabilirsiniz. Bu işleminizi koltuk takımları için de yapabilirsiniz. Örtü, antika mobilyaları güneşten ve tozdan koruyacaktır.

antika mobilyaya örtü sermek

8) Sabunlu Suyla Silmeyi Tercih Edin

Geçmişi olan ve sizin için önem taşıyan antika mobilyalarınıza, bakım yaparken kimyasal ürün kullanmayınız. Doğal içerikli temizlik yapabilirsiniz. Bunun için dilerseniz az miktarda sabun ve suyu karıştırıp mikrofiber bez yardımıyla ürünleri silebilirsiniz. 

Örneğin yatak odanızda antika bir komodin varsa, bu ürünü sabunlu nemli bezle silerek temizliğini yapabilirsiniz. Antika ürünleri sildikten sonra, mutlaka kuru bezle kurutmanız gerekir. Nemli kalmasını önleyerek bakımını yapabilirsiniz.

sabunlu su ile mobilya silmek

9) Oyma Detayları Temizlerken Hassas Davranın

Pek çok antika mobilya, oyma ve işleme detaylara sahiptir. Özellikle de sandalye ve masa gibi antika mobilyaların ayaklarında oymalar dikkat çeker. Bu hassas yerleri temizlerken pamuklu çubukları kullanabilirsiniz. 

Tozun ve kirin en çok gizlendiği yerler olduğu için bez size bu noktalarda fayda sağlamayabilir. Girintili ve çıkıntılı işlemeleri olan mobilyaların temizliğinde ince ve pamuklu çubuklardan faydalanabilirsiniz. 

oyma detayları dikkatli silmek

10) Her Temizlik Sonrasında Kurulama Yapın

Evinizi samimi ve şık gösteren antika mobilyaların bakımını yaparken, kurulama işlemi ile temizliği sonlandırabilirsiniz. Mobilyaların nemli ve ıslak kalmasını mutlaka önlemelisiniz. 

Mobilyaların yıkanması, antikanın yapısını bozabilir. Bu nedenle her temizlik sonrasında kuru ve temiz bir bezle kurutma aşamasını tamamlamalısınız.

temizlik sonrası kurulama yapmak

11) Mobilya Kurtlarına Karşı Özel İlaç Kullanın

Mobilya kurtları, ahşap malzemeleri kendileri için bir besin kaynağı olarak görebilir. Özellikle de antika mobilyalarda kullanılan ahşaplar, mobilya kurtlarının sıkça görüldüğü yüzeylerdir. Bu kurtlanma durumunu önlemek ve oluşan kurtlanmayı temizlemek için özel ilaçları kullanmalısınız. 

Antika mobilyaların bakımında önemli bir yeri olan böcek ilaçları, mobilyaya uygun şekilde seçilmelidir. Böceklenme durumuna karşı önlem alırken ilaca temas etmeden, eldiven ve maske kullanarak havadar ortamda bakım yapılmalıdır. Bu konuda profesyonel destek alabilirsiniz. 

mobilyaya özel ilaç kullanmak

12) Taşınma Sürecinde Dikkatli ve Özenli Taşıyın

Antika mobilyalarınızı bir yerden diğer bir yere taşırken özenli taşımanız gerektiğini unutmayınız. Masa, koltuk, konsol, vitrin gibi antika değeri olan ürünleri parkeye sürtmeden taşımalısınız. 

Kapaklarını kumaş ya da ambalajla sabitleyip güvenli şekilde taşımalısınız. Sürtme, çizilme, çarpma durumunda antika mobilyalar zarar görebileceğinden çok dikkatli olmanız gerekmektedir.

antika mobilyayı dikkatli taşımak

13) Kalorifer, Şömine, Sobadan Uzak Tutun

Yüksek sıcaklık, antika mobilyaların yapısını bozabilir. Nem ve sıcak etkisinden dolayı antika mobilyalarda böceklenme ya da çürüme meydana gelebilir. Bu durumları önlemek adına yapay ısı kaynaklarından uzak bir yerde konumlandırma yapmanız gerekir. 

Kalorifer, soba, şömine gibi ısı kaynaklarından uzak yerde mobilyalarınızı kullanmayı deneyebilirsiniz. Böylece ürünleri daha iyi şekilde, uzun süre kullanmaya devam edebilirsiniz.

antika mobilyayı şömineden korumak

İlginizi Çekebilir:

Antika Mobilyalarla Ev Dekorasyonu İpuçları
Antika mobilyalar evinize karakter ve benzersizlik katar. Antika mobilyalarla ev dekorasyonu yaparken, odaklanılacak noktalar ve pratik ipuçları bu rehberde! Eskiyle moderni harmanlayın, antik parçaları nasıl kullanacağınızı öğrenin.
Vintage Ev Dekorasyonu ile Evinizin Havasını Değiştirin
Vintage ev dekorasyonu nasıl yapılır? Antika objeler ve mobilyalarla, retro desenli tekstil fikirleriyle evinizde nostaljik hava estirecek vintage dekorasyon tavsiyeleri!
Evde Retro Dekorasyon Akımı Nasıl Uygulanır?
Evde retro dekorasyon akımı nasıl uygulanır? Vintage ve retro kavramlarından yola çıkarak nostaljik ev dekorasyon fikirleri sunuyoruz!
Bohem Dekorasyon Fikirleri: Nedir, Nasıl Yapılır?
Bohem dekorasyonunu evinize nasıl dahil edebilirsiniz? Kullanmanız gereken renkler, mobilyalar ve daha fazlasını bu yazıda sizler için buluşturduk!
Ev Dekorasyonunda Vitrinlerle Sergileme Sanatı
Vitrin kullanarak ev dekorasyonunu hayal ettiğiniz gibi tamamlayabilirsiniz. Vitrinle sergileme sanatını öğrenmek için bu yazımızı incelemelisiniz!
Bu içeriği paylaş
E-Bülten
E-Bültene kaydolun
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.