Bohem Dekorasyon Fikirleri: Nedir, Nasıl Yapılır?

Bohem dekorasyonunu evinize nasıl dahil edebilirsiniz? Kullanmanız gereken renkler, mobilyalar ve daha fazlasını bu yazıda sizler için buluşturduk!

Bellona Mobilya 21-12-2023 15:30:08
Bohem Dekorasyon Fikirleri: Nedir, Nasıl Yapılır?

Bohem Dekorasyon Fikirleri: Nedir, Nasıl Yapılır?

Yaşam alanları insanın karakterinden parçalar taşır hatta zamanla hayat enerjisini bile etkiler. Bu nedenle insanlar kendi yaşam biçimini en iyi yansıtan evi bulmak ve kendini yansıtan stilde döşemek ister. 

Her insanın karakterinin farklı olması gibi ev stilleri de oldukça çeşitlidir. Modern, geleneksel, minimalist, İskandinav ve bohem gibi birçok ev dekorasyon stili vardır.

İnsana belirli stil kalıplarının içine sokmadan, hayalindeki evi tasarlamak için sınırsız imkan sunan bohem tarzı günümüzde en çok merak edilen ev stillerinin başında gelir. Bu ev stilini oluşturmak için kökenini ve benimsediği ilkeleri iyi bilmek gerekir.

Evde Bohem Ortamı Nasıl Oluşturulur?

Bohem Tarz Nedir?

Bohem, 19.yy.da Fransa’da ortaya çıkmış oradan da tüm dünyaya yayılmış bir yaşam biçimi olan “bohemyanizm” kelimesinin kökenidir. Avrupa’daki sanatçıların, gezginlerin ve maceraperstlerin tasasız, teleaşsız ve rahat yaşam biçimini tanımlamak için kullanılmıştır. Bohem hayat tarzı moderniteye ve sınırlara karşı çıkmakla birlikte ana teması “yaratıcılık” ve “özgürlük” üzerine kuruludur.

Bir yaşam biçimi olmakla birlikte aynı zamanda kıyafetlerden eşyalara kadar her alana yayılmış ve bir dekorasyon stili haline gelmiştir. Özellikle son yıllarda evlerin her alanında bohem tasarım mobilyalar ve eşyaların kullanımı oldukça popülerdir.

Bohem Tarz Ne Anlama Gelir?

Bohem Ev Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

Bohem tarz, belirli sınırları ve kalıpları olmayan en özgür ve yaratıcı dekorasyon stillerinden biridir. Hatta bu dekorasyon stilinde sıradışı olmak, farklı renk ve desenleri bir araya getirerek marjinal bir stil oluşturmak önemlidir. Tabii bohem tarzı her ne kadar kuralsız olsa da her tarz gibi bohem tarzında benimsediği bir takım ilkeler vardır. 

Bu nedenle kendi stilinize özgü bohem bir ev dekorasyonu oluşturmak istiyorsanız bohem bir ev stili için gerekli görülen temel dekorasyon ilkelerine bir göz atmalısınız!

1) Yaratıcı ve Sıradışı Olun

Bohem tarzı, göçebe ve özgür ruhlu kişileri temsil eder. Bu nedenle mobilya ve eşyaların seçiminde sıradışı parçalar kullanmak, farklı eşyaları dönüştürerek yaratıcı bir şekilde yeniden tasarlamak bu stilin en belirgin özelliklerinin başında gelir. 

Bohem tarzda özel tasarım parçalara ayrı bir ilgi duyulur ve özellikle her yerde bulunmayacak orijinal tasarımlar tercih edilir. Kişiye özel tasarlanmış tablolar, biblolar ve çeşitli objeler evin her alanında kullanılır. Bohem tarzı benimsemiş gezginler çeşitli ülkelerden topladıkları etnik parçaları kendi kültürleriyle harmanlayarak farklı bir tasarım ortaya çıkarırlar.  

Siz de kendi bohem tarzınıza uygun farklı koltuk ve kanepeleri bir arada kullanabilir, birbirine zıt ama aynı zamanda birbirini tamamlayan renkleri bir arada kombinleyerek yaratıclığınızı ortaya çıkarabilirsiniz.

Eğer bohem tarzda üretilmiş hazır modellerden yararlanmak isterseniz Bellona’da bohem ev stili için tasarlanmış birbirinden şık ve yaratıcı koltuk takımlarına göz atabilirsiniz.

Bohem Ev Dekorasyonu

2) Çok Mobilya ve Eşya Kullanın

Minimalist ve İskandinav gibi birçok ev stilinde az eşya ile huzur oluşturmaya çalışırken bohem tarzda alabildiğince çok bohem ev eşyaları kullanılır. Özellikle salon ve antre gibi alanlarda her bir köşe ve boşluk çeşitli dekor ürünleri ve bitkiler ile doldurulur. 

Koltuklar, kanepeler ve yatakların üzerleri çeşitli desen ve renkteki yastıklarla süslenerek karmaşık ama bir o kadar da rahat bir görüntü elde edilir. Bu kadar eşya kullanılmasında temel neden bohem tarzın kültür çeşitliliğini ve göz alıcılığını yansıtmaktır.

Özellikle bohem salon dekorasyonu için kullanılan yaygın dekor ürünleri şunlardır:

  • Duvar Tabakları
  • Duvar Halısı
  • Tablolar
  • Minderler
  • Mumlar
  • Kırlentler
  • Bitkiler
  • Sarkıt Avize ve Lambalar
  • Sarkıt Bitkiler
  • Makrome Duvar Süsleri ve Aynalar
  • Hasır Sepetler
  • Hasır Puflar

Bohem Ev Dekorunda Neler Olmalı?

3) Eski ve İkinci El Eşyaları Dönüştürün

Bohem tarzın temelinde yatan yaratıcılık değişim ve dönüşümü de beraberinde getirir. Eskiye yeni bir form kazandırmak, ikinci el eşyaları yeniden değerlendirmek bohem tarzı mobilya ve eşya kullanımında sıkça tercih edilir.

Eski eşyaların farklı mobilyalara dönüştürülmesinde birçok yaratıcı fikir kullanılır. Örneğin eski komodinler boyanıp cilananarak çeşitli sehpa ve konsollara dönüştürülebilir. Eski hasır sepetlerden avizeler ve lambaderler oluşturulur. Eski teneke variller masa altlığı olarak kullanabileceği gibi açık alanlarda ateş yakımı için bile kullanılabilir. Eskimiş dokusu değişmiş her eşya boyanarak yeni ve farklı bir görünüme kavuşturulabilir.

Bohem tarzda özellikle özel tasarım vintage ve retro parçalara özel bir ilgi duyulur. Eskitilmiş tarzdaki aynalar, kilimler, halılar ve çeşitli mobilyalar bohem tarzın tarihi geçmişini ve ölmeyen ruhunu ifade eder.

4) Canlı ve Göz Alıcı Renkleri Tercih Edin

Bohem tarzı denilince akla gelen en belirgin özelliklerden biri mümkün oldukça fazla renk kullanılmasıdır. Üstelik İskandinav stilin aksine kullanılan renkler oldukça canlı ve göz alıcıdır.

Bohem tarz gösterişi ve dikkat çekmeyi sever bu nedenle zümrüt yeşili, hardal sarısı, kırmızı, mor ve pembe gibi bohem renkler sıkça kullanılır. Bu renklerin birbiri ile kullanımında belli bir sınır yoktur. Hatta özellikle zıt renkler kalın ve ince kumaşlarla bir arada kombinlenir. Duvardan halılara kadar her alanda bu renkler çeşitli mobilya ve eşyalarda kullanılabilir.

Bohem ev stilinde tercih edilen en yaygın renkler ve anlamları şunlardır:

Mavi

Huzur ve sükunetin rengidir. Gökyüzü ve denizi çağrıştırması nedeniyle kişiye dinginlik verir. Bohem stilde turkuaz, parlement mavisi ve lacivert tonları tercih edilir. 

Bohem Renkler Nelerdir?

Yeşil

Tabiatın ve huzurun rengidir. Kullanılan alanlarda doğal ve iç açıcı bir atmosfer yaratır. Bohem ev dekorasyonunda her türden mobilya ve eşyada kullanılır. Duvarlarda, perde halı ve minderlerde her renk ile kombinlenebilir. Bohem tarzda en çok zümrüt yeşili, acı yeşil ve nil yeşili gibi canlı tonları tercih edilir.

Ev Dekorunda Bohem Renkleri

Sarı

Enerjisi yüksek renklerden biridir. Pozitif bir enerji vererek evdeki her alanda renkliliği artırır. Gri fon üzerinde halı, kırlent, şifonyer ve komodin gibi eşyalarla tercih edilebilir. Bohem tarzda en çok tercih edilen renklerden biridir. Özellikle limon sarı ve hardal sarısı gibi canlı tonların kullanımı yaygındır. 

Ev Dekorunda Bohem Havası

Mor

Zenginlik ve ihtişamın rengidir. Sade alanlara bir canlılık ve renk vermek için tercih edilir. Bohem tarzın en gözde renklerinin başında gelir. Dikkat çekici ve canlı bir renk olması nedeniyle her tonu bohem tarzda tercih edilir.

Mor Renk ile Bohem Tarz

Kırmızı

Güç, tutku ve aşkın rengidir. Birçok alanda dinamizmi ve heyecanı sembol eder. Bohem ev tarzının gösterişini yansıtması bakımından en ideal renklerden biridir. Özellikle yatak odası ve salonlarda diğer tüm renklerle birlikte kombinlenir.

Kırmızı Rengin Bohem Tarzı ile Birleşimi

5) Rahat ve Salaş Parçalara Yer Açın

Bohem tarz içinde özgür ve rahat bir ruh barındırır. Bu rahatlık mobilya ve eşyalara da yansımıştır. Birbirinden renkli yastıklar, kırlentler, puflar, minderler ve sallanan sandalyeler özellikle bohem tarzı oturma odası dekorasyonunda çok kullanılır.

Her alanda kullanılabilen yer minderleri ve sallanan sandalyeler koltuk ve kanepelerden daha fazla tercih edilir. Yer minderleri üzerinde oturularak içilen kahveler, yenilen yemekler ve edilen sohbetler bohem yaşam tarzının ruhunu yansıtır.

Bohem Dekoruna Dair İpuçları

6) Geometrik ve Etnik Desenlere Yer Verin

Kare, yuvarlak, daire, üçgen ve daha birçok şeklin bir araya gelmesiyle oluşturulan geometrik desenler bohem tarzı ev dekorasyonları için geniş bir kullanım alanına sahiptir. Halı, kilim, perde, koltuk ve hatta duvar kağıtlarında bile geometrik formlar ve etnik desenler tercih edilir. 

Geometrik şekillerle birlikte kullanılan hayvan, bitki, çiçek gibi çeşitli etnik desenler evinizde canlı ve hareketli bir enerji yaratır. Birbiri ile farklı desenlerdeki ve renklerdeki bu parçalar ayrı ayrı ya da birlikte kullanılabilir. 

Odalarda Bohem Havası Nasıl Oluşturulur?

7) Bitkilere Mutlaka Yer Ayırın

Bohem tarz için olmazsa olmaz dekor ürünü bitkilerdir. Özellikle bohem tarzı oturma odası ve balkoların oluşturulmasında birbirinden farklı canlı çiçekler, kaktüsler ve sukulentler tercih edilir. Bitkiler bohem tarz için doğanın birer parçasıdır bu nedenler evlerde mutlaka bitkilere yer ayrılmalıdır.

Bohem tarzda özellikle iç mekanlarda sarkıt bitkiler çok sık kullanılır, bununla birlikte tercih edilen belli başlı bitki çeşitleri şunlardır:

  • Starliçe
  • Areka Palmiyesi
  • Dağ Palmiyesi
  • Kentia Palmiyesi
  • Kauçuk Bitkisi
  • Deve Tabanı
  • Sukulent
  • Yuka Bitkisi
  • Salon Çamı
  • Melisa
  • Para Ağacı
  • Fil Kulağı

Bitkilerin Bohem Dekorundaki Yeri

Bu içeriği paylaş
E-Bülten
E-Bültene kaydolun
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.