Aile İçi Etkinlikler: Çocuklarla Kaliteli Zaman Geçirmek İçin Oyun ve Aktiviteler

Çocuklarla kaliteli zaman geçirmenin püf noktalarını, burada sizin için inceledik! Öğrenmek için hemen içeriği okuyabilirsiniz!

Bellona Mobilya 25-03-2024 11:56:55
Aile İçi Etkinlikler: Çocuklarla Kaliteli Zaman Geçirmek İçin Oyun ve Aktiviteler

Aile İçi Etkinlikler: Çocuklarla Kaliteli Zaman Geçirmek İçin Oyun ve Aktiviteler

Çocukların bilişsel ve psikolojik gelişimini desteklemek için ailece zaman geçirmek oldukça önemlidir. Aile üyeleri ile birlikte yapılan oyun, aktivite ve eğlenceli işler çocukların daha huzurlu, güvenli ortamda büyümesini destekler. Çocuklarla geçirilen kaliteli zaman, onların özgüvenlerini artırır ve kendilerini değerli hissetmelerine yardımcı olur. Bu gelişimi desteklemek için anne ve babaların, çocukları için özel zaman ayırması gerekir.

Aile içi etkinlikler konusuna değindiğimiz bu içeriğimizi okuyarak çocuklarla kaliteli zaman geçirmenin püf noktalarını öğrenebilirsiniz. Çalışan ebeveynler ve evde çocuklarla zaman geçirmek isteyen tüm anne babalar, bu içeriğimizde çeşitli önerilerle tanışacak. Siz de Bellona gibi, mutlu çocuk, mutlu ailede büyür düşüncesine katılıyorsanız, işte çocuğunuzla birlikte yapabileceğiniz en eğlenceli aktivite ve oyunlar!

Çocuklarla Kaliteli Zaman Geçirmek İçin 12 Oyun - Aktivite Önerisi

  • Açık havada pikniğe çıkın.
  • Çocuğun yaşına uygun puzzle yapın.
  • Akşam yemeğini birlikte yapıp hazırlayın.
  • Gelişim dönemine uygun film izleyin.
  • Boyama ve el sanatlarıyla uğraşın.
  • Bahçe işlerinde birlikte hareket edin.
  • Doğa ve hayvanlarla ilgili etkinlikler düzenleyin.
  • Müze ve kütüphaneleri ziyaret edin.
  • Evde tadilat ve onarım yapın.
  • Bulmaca çözmeye başlayın.
  • Açık hava ya da ev sporlarını deneyin.
  • El becerisi isteyen oyunlara başlayın.

1) Açık Havada Pikniğe Çıkın

Ailece yapılacak etkinlikler arasında açık havanın güzelliğini değerlendirmek yer alır. Sahilde, orman ya da piknik alanında ailece yapılan kahvaltılar ve çay saatleri çocukların güvende hissetmesini destekler. Temiz havanın verdiği mutlulukla, çocuklar kendilerini daha iyi hisseder. 

Aile üyelerini bir araya getiren bu aktivite, her mevsim uygulanabilir. Kapalı alanlarda zaman geçirmek yerine, açık havada ve çocuğun mutlu olacağı alanlarda zaman geçirmek herkese iyi gelecektir.

aile içi piknik

2) Çocuğun Yaşına Uygun Puzzle Yapın

Aile üyelerini bir araya getiren puzzle oyunu, çocuğun gelişim dönemine uygun şekilde seçildiğinde kaliteli zaman geçirmeye yardım eder. Özellikle de yaşa hitap puzzle modelleri seçildiğinde, çocuk oyunu tamamladığında kendine güvenir. 

Anne, baba, kardeş ile oynama imkanı bulunan bu oyun sayesinde çocuk ve ebeveyn aynı amaç için bir araya gelir. Puzzle yaparken, rahat bir yemek masası çevresinde toplanıp oyunun ve bu güzel anın tadını çıkarabilirsiniz!

aile içi puzzle oynamak

3) Akşam Yemeğini Birlikte Yapıp Hazırlayın

Kaliteli zaman demek sadece etkinlik yapma anlamına gelmez. Çocukla aile arasında kurulan bağ, çocuğa sevgi dolu temas, kaliteli zamanı simgeler. Birlikte yemek hazırlığına başlayıp masayı beraber hazırlayabilirsiniz. Çocuğun yaşına uygun görevler verip kendine güvenmesini destekleyebilirsiniz. 

Salata karıştırma, çorba karıştırma, masa düzenleme, bardaklara su koyma gibi minik ama etkili görevler vererek çocuklarınızla sağlıklı iletişim kurabilirsiniz. Bir öğün hazırlama, çocuğun bilişsel ve psikolojik gelişimini pozitif yönde hızlandırır.

ailecek yemek hazırlamak

4) Gelişim Dönemine Uygun Film İzleyin

Pek çok çocuk film izlemekten hoşlanır. Bu ekran saatlerini en aza indirip izlenen filmleri de ailece seçebilirsiniz. Aile sinema gecesi düzenlemek, kaliteli zaman geçirmenize yardımcı olur. 

Çocuğun gelişimine hitap eden sağlıklı içerikli bir film açarak ev ortamında birlikte zaman geçirebilirsiniz. Film izlerken sevdiği atıştırmalıkları da orta sehpa üzerinde bulundurup herkesin mutlu olmasını sağlayabilirsiniz.

ailecek film izlemek

5) Boyama ve El Sanatlarıyla Uğraşın

Sanat etkinlikleri, aile içi kaliteli zamanı pekiştirir. Boyama, el sanatları, hobi gibi uğraşları seçerek çocuğunuzla beraber sanat ürünleri hazırlayabilirsiniz. Örneğin taş boyama, yumurta boyama, parmak boyası etkinlikleri, kes-yapıştır etkinlikleri seçerek çocuğunuzla birlikte zaman geçirip onun mutlu olmasını sağlayabilirsiniz. 

Bu etkinlikleri karşılıklı yaparak kendini yalnız hissetmesinin önüne geçmelisiniz. Bu keyifli öneriyi, balkonda zaman geçirirken bahçe masa takımları gibi mobilyalarda rahatça oturarak yapabilirsiniz.

ailecek boyama yapmak

6) Bahçe İşlerinde Birlikte Hareket Edin

Çocukları duyusal açıdan desteklemek için kaliteli zaman etkinliklerinize, bahçe işlerinizi ekleyebilirsiniz. Bunun için birlikte bitki sulama, saksı değiştirme, tohum ekme ve fidan dikme gibi hobileri deneyebilirsiniz. 

Çocuklara bahçe ortamında doğa sevgisini aşılamak için etkili bir yöntem olacaktır. Anne, baba ve çocuk aktiviteleri arasında oldukça popüler olan bu önerimizi, siz de evinizde balkon ya da düzenlemesinde uygulayabilirsiniz.

ailecek bahçe işleri yapmak

7) Doğa ve Hayvanlarla İlgili Etkinlikler Düzenleyin

Çalışan anne ve babalar, çocukları ile daha fazla kaliteli zaman geçirmek adına sosyal faaliyetlerin neler olduğunu araştırmaktadır. Bu araştırmalar sonucunda açık hava müzeleri ve hayvanların yer aldığı doğal bahçelere ziyaretler dikkat çeker. 

Köy, çiftlik, denizaltı müzesi gibi alanları ailece ziyaret ederek keyifli bir gün geçirmek mümkündür. Böylece canlıları, yaşam alanlarında daha yakından görme keyfini yaşayan çocuklar, ailesi ile daha çok mutlu olur.

ailecek hayvanlarla etkinlik yapmak

8) Müze ve Kütüphaneleri Ziyaret Edin

Çocuğunuza okul ve okuma alışkanlığını kazandırmak için ailece kütüphaneye gitmeyi deneyin. Müze ve kütüphane gibi alanları hep beraber ziyaret ederek bu alanlar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Çocukların yaşına uygun seçimler yaparak kaliteli zaman geçirebilirsiniz. 

Daha önce hiç müze ve kütüphane görmemiş çocuklara, bu yerlerin ne olduğunu ve nasıl bir düzene sahip olduğunu anlatabilirsiniz. Çocuklar, anne ve babası ile gördüğü yerleri hafızasından çok zor sildiği için, etkili ve eğlenceli bir öğrenme yöntemi de denemiş olursunuz.

ailecek müze gezmek

9) Evde Tadilat ve Onarım Yapın

Kız ve erkek çocuklarının, ailesi ile kaliteli zaman geçirmesi için evdeki sorumluluklara dahil olması uzmanlarca önerilmektedir. Evde yapılması gereken tadilat ve onarım işlerinde, çocuklarınızı da görev alanına almalısınız. 

Yaşına göre ufak sorumluluklar verip hem evdeki işleri halletmiş olursunuz hem de birlikte bir iş tamamlamanın gururunu yaşarsınız. Çocuklar, anne ve babalarına yardım etme duygusunu özellikle de 3-4 yaşlarında yoğun şekilde yaşadığı için, bu anı değerlendirebilirsiniz.

ailecek tadilat yapmak

10) Bulmaca Çözmeye Başlayın

Dil gelişimini ve bilişsel gelişimi desteklemek için, kaliteli zaman geçirmek istediğinizde çocuğunuzla beraber bulmaca çözebilirsiniz. Bulmaca çözmek, kelime bilgisini destekleyen, hafızayı güçlendiren, yazma becerisini geliştiren bir aktivitedir. Bu aktiviteyi çocuğunuzla beraber yapmak için bulmaca karelerini doldurma görevini, ona verebilirsiniz. 

Yazı yazmayı bilen çocuklar için heyecanlı ve keyifli bir etkinlik olacaktır. Mesela çocuğunuzla köşe koltuk üzerinde keyif yaparken bulmaca çözerek harika bir gün geçirebilirsiniz!

ailecek bulmaca çözmek

11) Açık Hava ya da Ev Sporlarını Deneyin

Kaliteli zaman geçirmek isteyen ailelere bir önerimiz de spor yapmak olacak. Açık havada ya da evde yapılan spor, bedensel ve ruhsal rahatlama sağlar. Çocuğunuzla ortak karar alıp nerede spor yapacağınızı belirleyebilirsiniz. Sahilde ya da site bahçesinde yapılan spor, birlikte geçirilen zamanı pekiştirir. 

Daha sağlıklı ve etkili bir aktivite olduğundan çocuğunuz da bu durumdan keyif alır. Ailece maç günü, yüzme günü, yürüyüş günü planlayabilirsiniz.

ailecek spor yapmak

12) El Becerisi İsteyen Oyunlara Başlayın

Çocukların el becerisini desteklemek ve kaliteli zaman geçirmek adına lego yapmayı deneyebilirsiniz. Lego, ahşap blok, manyetik oyuncaklar, sticker oyunları, eşleştirme kartları, ip geçirme oyunu gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Çocuğunuzun yaşı küçükse, okul öncesi etkinlikleri birlikte yaparak günün keyifli geçmesini sağlayabilirsiniz. 

Yaşı büyük olan çocuklar için dama, satranç, maket yapımı gibi oyunları deneyebilirsiniz. Bu tür el becerisi isteyen oyunlarda çocuğunuz sizden yardım isteyebilir. Böylece iletişimi güçlendirip onunla daha çok zaman geçirebilirsiniz.

ailecek el işleri yapmak

İlginizi Çekebilir:

Benzer
Yazılar
En İyi Aile Filmleri: Evde Tüm Aileyle Birlikte İzlenebilecek Sıcak Filmler
Evde aileyle birlikte hangi filmler izlenir? Aile ortamında izlenebilecek en iyi 10 filmi sizler için derledik!
Ebeveynler İçin Zaman Yönetimi İpuçları: Yoğun Bir Günde Nasıl Daha Verimli Olunur?
Ebeveynler için zaman yönetimi ipuçları! Yoğun günlerde verimliliği artırmak için pratik stratejiler! Çocuk bakımı, iş ve ev arasında denge kurmak için pratik öneriler ve daha fazlası bu içerikte!
Çocuk Odalarını Neşelendiren Ranza Modelleri ve Güvenlik Tavsiyeleri
Ranza nedir, en çok tercih edilen ranza modelleri hangileridir? Ranzalarla güvenli bir ortam nasıl oluşturulur? Çocuğunun odasına ranza satın almak isteyenlerin aklındaki pek çok soruya burada cevap verdik!
Çocuklar İçin Eğitici Oyun Alanları Nasıl Oluşturulur?
Çocuklar için eğitici oyun alanı nasıl hazırlanır? Çocukların bilişsel gelişimini destekleyici oyun alanı oluşturma fikirleri bu yazıda!
Çocuk Odaları İçin En Popüler Duvar Kağıdı Tasarımları
Çocuk odaları için duvar kağıdı nasıl seçilir? Çocukların hayal gücünü destekleyici duvar kağıdı tasarımları hakkında ipuçlarını derledik.
Bu içeriği paylaş
E-Bülten
E-Bültene kaydolun
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.