Yatak Odası Avizeleri Nasıl Olmalıdır? Avize Seçim Tüyoları

Yatak odanıza şık tasarımlı ve aynı zamanda kullanışlı bir avize mi arıyorsunuz? Öyleyse sizin için uzun ömürlü ve şık bir avize seçelim!

Bellona Mobilya 21-12-2023 15:25:36
Yatak Odası Avizeleri Nasıl Olmalıdır? Avize Seçim Tüyoları

Yatak Odası Avizeleri Nasıl Olmalıdır? Avize Seçim Tüyoları

Günün ilk dakikalarında gözümüzü açtığımız yaşam alanı yatak odalarımızdır. Güneş ışığı alan yatak odalarında ise ilk dakikalar daha keyifli ve sıcak başlar. Aynı zamanda erken uyanmak isteyenler için de güneş ışığı birebirdir. 

Ancak her yatak odasının güneş ışığı alması mümkün değildir. Bu noktada odada kullanılan aydınlatmalar oldukça önem taşımaya başlar. Doğru aydınlatmalar hem sabahın erken saatlerinde kolayca hazırlanmanızı hem de akşamları gözünüzü yormadan odada vakit geçirmenizi mümkün kılar. 

Yatak odaları evin en özel yaşam alanları olduğu için aydınlatmaların sadece fonksiyonelliğine değil tasarımına da bakmak isteyebilirsiniz. Bu nedenle yatak odanıza en doğru avizeyi seçebilmek için çeşitli araştırmalar yapabilirsiniz. Tam da bu noktada sizlere ilham olabilecek bir içerik ile karşınızdayız. “Yatak odası avizesi nasıl olmalı” diye düşünenler için sorunun yanıtlarını keşfetmeye başlayabiliriz.

Avize Seçimi Tüyoları

Doğru Avize Seçimi İçin Olmazsa Olmaz Kriterler

Her odaya göre avize seçimi değişiklik gösterebilir. En doğru tercihi yapabilmek için odaya göre önceliklendirmeniz gereken kriterler olabilir. Özellikle yatak odalarında doğru tercihi yapmak uyku kalitenizi etkiler. Ayrıcalıklı yaşam alanlarının mimarı Bellona olarak bu yazımızda yatak odanız için en doğru avizeyi seçmenizde dikkat etmeniz gereken kriterleri ele alacağız. 

1) Kaliteli Malzeme Seçimi

Elbette ki kaliteli malzeme her mobilya grubunda önceliklendirilen kriterlerdendir. Kaliteli malzeme ile satın aldığınız ürünü uzun süre kullanma imkanına sahip olabilirsiniz. Bu durum avizeler için daha kritiktir.

Aydınlatıcıların yaydığı ısı ve ışık avizelere yakından temas ettiği için ürünün erken yıpranmasına yol açabilir. Ortalama her akşam aydınlatıcıları kullanacağınızı düşünürsek kaliteli malzeme seçiminin avizelerde daha büyük rol oynadığını söyleyebiliriz. 

Cam ya da kristal, avizelerde kullanılan kaliteli malzemelerdendir. Seçimlerinizde bu iki malzemenin kullanıldığı avizeleri önceliklendirerek hem kaliteli hem de şık bir ürüne sahip olabilirsiniz. 

Doğru Avize Seçimi

2) Şık Tasarım Detayı

Aydınlatıcı ürünler tek başına kullanılmaya müsaittir. Ancak avizeler sayesinde aydınlatıcı ürünler sadece fonksiyonel ürün olmaktan çıkarak evinizi dekore etmenizi sağlayacak parçalara dönüşür.

Yatak odanız için seçeceğiniz avizenin şık tasarımda olmasına dikkat ederek odanızın atmosferini değiştirebilirsiniz. Özgün tasarımların ya da modern çizgilerin yer aldığı avizeler yatak odanızın ambiyansını değiştirerek bambaşka bir boyut kazandırabilir.

Özgün Tasarım Avize Seçimi

3) Fonksiyonel Özelliklerin Önceliklendirilmesi

Avizeler dekorasyonu zenginleştiren fonksiyonel ürünlerdir. Bir önceki maddemizde avizenin şık olmasının yatak odanızda yaratacağı etkisinden bahsetmiştik. Bu maddemizde ise dikkat etmeniz gereken bir diğer konu olan fonksiyonellikten bahsedeceğiz.

Yatak odası aydınlatma ürünleri arasından şık bir avizeyi önceliklendirebilirsiniz. Alışverişinizi sonlandırmadan önce avizenin fonksiyonelliği hakkında bilgi almalısınız. Avize aydınlatıcının ışıklandırmasını kısıtlıyor mu? Işığın doğru yayılmasını sağlıyor mu? Işıklandırmanın seviyesini ayarlamak mümkün mü?

Bu soruların yanıtlarını araştırarak avizenin fonksiyonelliğini de ölçümleyebilirsiniz. Böylece hem şık hem de ihtiyaçlarınızı karşılayan bir avize seçerek en doğru seçimi yapabilirsiniz. 

Yatak Odası Aydınlatmaları

4) Bakımında ve Temizliğinde Kolaylık Sunması

Avizeler odanın tavanında yer aldığı için her gün temizlenebilen ürünler değildir. Temizlenme esnasında yukarıya uzanmak zorunda kalmak sizi yorabilir. Temizleme aşamasının en kısa süreye indirgenmesi için kolay temizlenebilir avizeleri tercih edebilirsiniz. Böylece temizleme aşamasını kısa sürede hallederek yoruculuğu en aza indirebilirsiniz. 

Kaliteli bir avizede olması gereken kriterlere kısaca değindik. Bu kriterlere dikkat ederek doğru ürün seçimini yapabilirsiniz. Bu kriterlere ek olarak tartışmalara açık olan bir başka soruyu yanıtlamak istiyoruz. Evet, bu kriterlerle kaliteli bir avize seçimi yapabilirsiniz. Peki seçilen avizenin yanı sıra yatak odanızda tercih ettiğiniz ışık hangi renk olmalı?

Avize Temizliğinin Önemi

Yatak Odasında Tercih Edilen Aydınlatıcının Rengi

Evinizin dekorasyonunda aydınlatıcıların ve avizelerin rolü büyüktür. Tercih edeceğiniz modern bir avize ile odanın ambiyansını değiştirebilirsiniz. Ambiyansı etkileyen bir diğer kriter de tercih ettiğiniz aydınlatıcının rengidir. 

Başta yatak odaları olmak üzere tercih edilecek aydınlatıcıların rengi her oda için tartışma konusudur. Uyku kalitesinde ışığın önemli olduğunu da göz önünde bulundurursak yatak odasında kullanacağınız aydınlatıcının renginin etkilerini inceleyebiliriz.

  • Yatak odası ışığı göz yoruculuktan uzak olmalıdır. Buna bağlı olarak sıcak tonları önceliklendirmenizin göz sağlığınıza pozitif katkıları olabilir. 
  • Yatak odası genellikle huzuru, sakinliği ve dinlenmeyi çağrıştırır. Bu amaçla dekore edilen yatak odalarına en uygun aydınlatma rengi sarı ve tonlarıdır. 
  • Gününüzün büyük bir kısmı ekran karşısında geçiyorsa uzun süre mavi ışığa maruz kalıyor olabilirsiniz. Bu nedenle gününüzü sonlandırdığınız yatak odanızda daha az mavi ışık yayan sarı ve tonlarındaki aydınlatıcıları tercih edebilirsiniz.
  • Aydınlatıcılarda ışık rengi seçimini kısaca şu şekilde özetleyebiliriz. Dinlenmenin, sakinliğin ve huzurlu ortamın sağlanmasını istediğiniz alanlarda -özellikle de evlerinizde- sıcak tonları yani sarı ışık tercih etmelisiniz. 
  • Daha dinamik, canlı, hareketli alanlarda ise -örneğin iş yeri, atölye, laboratuvar gibi alanlarda- beyaz ışık tercih etmelisiniz.

Kaliteli bir avizede olması gereken kriterleri ve kullanacağımız aydınlatıcının rengini öğrendik. Artık en doğru seçimi yapmaya hazırız. Ancak son bir adım daha var.

Avizeleri kullanılacağı alandan bağımsız düşünmek mümkün değildir. Odanınn genişliği, tavanın yüksekliği, mobilyaların rengi avize seçiminizi etkileyebilir. Bu kriterleri atlayarak seçim yapmak beğendiğiniz bir modelin odanızda uyumsuz görünmesine sebep olabilir. 

Şimdi de yatak odasının tamamını göz önünde bulundurarak adım adım seçim yapmanıza yardımcı olalım. Yatak odası avize seçimi için neleri göz önünde bulundurmalısınız? İnceleyelim.

Yatak Odasına Özel Avize Seçimi

Yatak Odası İçin Adım Adım Avize Seçimi

Kaliteli bir avize seçimi için malzeme türüne, tasarım şıklığına, kolay temizlenme özelliğine dikkat edebilirsiniz. Bu özelliklere ek olarak yatak odanızda göz önünde bulundurmanız gereken kriterleri adım adım ele alalım.

1) Yatak Odasının Büyüklüğü

Yatak odanızın büyüklüğü avizenin fonksiyonelliğini etkileyen ilk kriterdir. Odadan bağımsız olarak tercih ettiğiniz avizenin aydınlatma açısından yeterli olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak büyük bir yatak odasında iki tane avize kullanmanız ya da bir tane görkemli avize tercih etmeniz gerekebilir.

Yatak Odasına Uygun Şık Avize Seçimi

2) Tavanın Yüksekliği

Tavanın yüksekliği avize modelini doğrudan etkileyen etmenlerden birisidir. Tavan yüksekliğini göz önünde bulundurmadan uzun sarkıtlı bir avize tercih edebilirsiniz. 

Ancak tavan çok yüksek değilse aydınlatıcı olması gerekenden çok daha aşağıda konumlanarak işlevsiz bir durumun yaşanmasına sebep olabilir. Bunun önüne geçebilmek için seçimlerinizde tavan yüksekliğini göz önünde bulundurmalısınız.

En Uygun Avize Seçimi

3) Yatak Odasının Tarzı

Avizelerin dekorasyonda önemli bir rol üstlendiğinden bahsetmiştik. Bu nedenle yatak odası için avize seçerken mutlaka odanın tarzını göz önünde bulundurmalısınız. Odanın tarzından bağımsız olarak seçim yaparsanız uyumsuz bir parçaya sahip olabilirsiniz.

Yatak odanızda kullanılan mobilyaların ve tamamlayıcı ürünlerin rengi, tarzı mutlaka avizelerinizi de etkiler. Minimalist yatak odasında sade avizeleri tercih ederken klasik dekorasyonun hakim olduğu yatak odasında görkemli avizeleri önceliklendirebilirsiniz. 

Yatak Odası İçin Avize Seçimi

4) Avizenin Kullanılacağı Alan

İlk akla gelen düşünce, avizenin odanın tam ortasında konumlandırılacağı düşüncesidir. Ancak farklı detaylarla dekore edilmiş yatak odalarında bu durum değişebilir.

Örneğin yatakta kitap okumayı ya da yatak odasında meditasyon yapmayı çok sevenlerdenseniz farklı noktalarda konumlandırılmış avizelere ihtiyaç duyabilirsiniz. Ya da bir diğer yönden daha rahat makyaj yapabilmek için makyaj masasının hemen üzerinde de bir aydınlatıcıya ihtiyaç duyabilirsiniz.

Her bir nokta ihtiyacınıza göre farklı avize modelini barındırabilir. Bu nedenle avize seçiminde mutlaka konumlandırılacak alana da göz atmalısınız. 

Yatak odası avize modelleri arasından en doğru seçimi yapabilmenizi sağlayacak püf noktaları bu yazımızda sizler için bir araya getirdik. Ayrıcalıklı yaşam alanlarının mimarı Bellona ile keyifli ve pratik püf noktaları keşfetmeye devam edebilirsiniz. Evinize pratik dokunuşlar katacak daha fazla içerik için Bellona Blog sayfasını ziyaret edebilirsiniz. 

Yatak Odası Avize Modelleri

Bu içeriği paylaş
E-Bülten
E-Bültene kaydolun
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.