Yastık Seçimi: Hangi Yastık Nasıl Bir Uyku Deneyimi Sunar?

Yastık seçimi nasıl yapılır? Yatak ve kaliteli uyku sektörünün öncüsü Bellona’dan yastık seçimi püf noktaları bu yazıda!

Bellona Mobilya 22-12-2023 16:00:29
Yastık Seçimi: Hangi Yastık Nasıl Bir Uyku Deneyimi Sunar?

Yastık Seçimi: Hangi Yastık Nasıl Bir Uyku Deneyimi Sunar?

Uyku saatlerinizi doğru ayarladığınız halde, yorgun geçen bir günün sonunda yatağınıza yatıp sabah yine yorgun bir şekilde uyanıyorsanız yastık seçiminizi bir daha gözden geçirmeniz gerekebilir. Zira sabah uyandığınızda hissettiğiniz bel, sırt ve boyun ağrıları yanlış yastık seçimi yapmaktan kaynaklanıyor olabilir. 

Sabah ağrılarla uyanmamak, omurga sağlığınızı korumak ve güne daha enerjik başlamak için kendinize uygun bir yastık kullanmanız gerekir. Doğru yastığı seçmek için de pek çok ölçüt ve dikkat etmeniz gereken husus bulunur. Bunları göz önünde bulundurduğunuzda daha kaliteli bir uyku deneyimi yaşar, ağrılarınızdan kurtulur ve gününüzü daha verimli geçirebilirsiniz.

Bellona olarak sizin için hazırladığımız bu içerikte doğru yastık seçimi ile ilgili gerekli detaylara ve yastık seçerken dikkat etmeniz gerekenlere ulaşabilirsiniz. Hem kısa hem uzun vadede sağlıklı bir yaşamınız olmasını istiyorsanız yastık seçimine dikkat etmeyi asla ihmal etmeyin ve bir an önce kendinize en uygun olan yastığı bulup sağlıklı uykunun tadını çıkarın! Nasıl mı? İşte ipuçları!

Uyku Kalitesine Göre Yastık Seçimi

Boyut Seçimi: Yastık Boyutuna Karar Vermek

Yastık boyutuna karar vermek doğru yastık nasıl seçilir sorusuna verilecek cevabın önemli bir aşamasıdır. Bilhassa yan yatarak uyuyan kişiler bu ölçüte daha çok dikkat etmelidir. 

Yan yatan kişilerin omuz genişliğine uygun boyutta bir yastık seçmesi gerekir. 

Bununla birlikte bazıları da yastıklarını ikiye katlayarak kullanmaktan hoşlanır. Siz de yastığı ikiye katlamaktan hoşlananlardansanız katladığınızda yastığın büyüklüğünün normal boyutlarının iki katına çıkmasını hesap ederek daha küçük boyutlarda bir yastık seçmelisiniz. Zaten çok büyük yastıklarda yatmak da en başta sağlık açısından uygun değildir.  

Yastık Boyutu Nasıl Olmalı?

Dolgu Malzemesi: Hangi Malzeme Daha Sağlıklı?

Yastığın büyüklüğü kadar içindeki dolgu malzemesi de seçim aşamasında önemlidir. Yastık konusunda daha yumuşak dolguları tercih edenler için pamuk, keten, bambu, yün ya da kaz tüyü yastık gibi doğal malzemeli dolgular uygundur. 

Doğal malzemeli yastıkların en önemli avantajlarından birisi uykuda terletmemesidir. Ayrıca bu yastıklar hava sirkülasyonu ve dolayısıyla daha doğal bir uyku ortamı sağlar. Bunun yanı sıra doğal dolgular sıcaklığı da korur ve kış gecelerinde sıcacık uyumanıza zemin hazırlar. 

Doğal dolgulu yastıkların her birinin ayrı ayrı avantajları bulunur. Örneğin uykuda terleme sorunu yaşayanların bu sorununu en iyi şekilde bambu yastıklar çözerken uzun ömürlü yastık arayanların tercihi ise dayanıklılığı ile bilinen yün yastıklar olmalıdır. Ancak alerjik bünyeye sahip olan kişiler için doğal dolgulu yastıklar pek de uygun olmayabilir. 

Doğal malzemelere karşı alerjik reaksiyon gösterenler tercihini visco ya da elyaf yastık türlerinden yana kullanabilirler. Elyaf yastıklar düşük bütçeli yastık çeşitlerindendir ve bununla birlikte vücudunuza göre şekil alır ve bu sebeple vücudunuzu başarılı bir şekilde destekler. Ayrıca elyaflar makinede de yıkanabildiği için daha kolay kullanıma sahiptir.

Visco yastık türleri ise omurgayı destekler, ağrıları önler, boyun kıvrımlarına uyum sağlar ve kan dolaşımını da rahatlatır. Hava dolaşımı konusunda da bu yastıklar başarılıdır. Aynı zamanda visco yastıklar çeşitli ağrılar ve şikayetler sonucunda doktorların da tavsiye ettiği yastık türlerindendir. Bununla birlikte silikon yastık türleri de esnek yapıları sayesinde uyku sırasındaki hareketlerinize göre şekil alma özelliğine sahiptir.

Peluş yastık gibi türler ise daha çok dekoratif amaçlı kullanılan yastıklardır, uyku için kullanılmaları pek fazla önerilmez. 

Yastık almak için bir mağazaya gittiğinizde horlama, ağrılar ve muhtelif rahatsızlıklar için özel olarak tasarlanmış ve özel dolgu malzemesine sahip yastık çeşitlerinin olduğunu görebilirsiniz. Şikayetinize ve kişisel tercihlerinize uygun dolgu çeşidini seçmeniz mümkün olur.

Yastık Dolgu Malzemesi Seçimi

Yastık Yumuşaklık Seviyesi: Sert mi, Yumuşak mı?

Yastığınızın yumuşaklık seviyesine karar verirken göz önünde bulundurmanız gereken en önemli hususlardan birisi yatış pozisyonunuzdur. Eğer yüzüstü yatarak uyumayı seviyorsanız yumuşak yastıklar sizin için daha uygun olur. Zira bu yastıklar başınızın çok yukarı kalkmasını engeller ve omurgayı dik tutar. 

Sırtüstü yatmayı alışkanlık haline getirenler için ise orta sertliğe sahip ve görece daha alçak yastıklar uygun olur. Böylelikle vücudunuzun şeklini daha iyi koruyabilirsiniz. Yan yatanlar da orta sertlikte ya da sert yastıkları tercih edebilirler.

Boyun ağrısı boyun fıtığı yastık seçimi için de yastığınızın yumuşaklık durumunu göz önünde bulundurmanız gerekir. Boyun ağrısı yaşayan kişilerin orta sertlikte ve mümkünse ortopedik yastık tercih etmesi önerilir.

Alışkanlıklarınız ve yatma şekliniz nasıl olursa olsun çok sert ve çok yumuşak yastıklardan mümkün olduğunca kaçınmalısınız zira bu yastıklar ağrılı ve dinlenmemiş bir şekilde uyanmanıza sebep olur. 

Yastığınızın sertliğine veya yumuşaklığına karar verirken yatağınızın sertliğini de göz önünde bulundurmanız gerekir. Yatağınızı doğru analiz ederseniz yastık seçimini de daha doğru yapabilirsiniz. Yumuşak bir yatağa sahipseniz, normalde görece daha ince bir yastıkla uyku kalitenizi artırabilirsiniz.

Konforlu bir uyku deneyimi yaşamanızı sağlayan Bellona yatak çeşitleri bir yataktan bekleyebileceğiniz her şeyi size sunmak amacıyla tasarlanmıştır. Bellona’da her zevke, ihtiyaca, kişisel tercihe ve bütçeye bağlı konforlu bir yatak bulabilmek mümkündür. 

Siz de yastık seçiminden önce konforlu ve kaliteli bir yatak almak istiyorsanız Bellona mağazalarını veya online alışveriş sitesini ziyaret ederek kendinize uygun bir yatağı kolaylıkla bulabilirsiniz!

Yastık Çeşitleri Nelerdir?

Yastık Şekli: Kare, Dikdörtgen ve Silindirik Seçenekler

Yastık şekli sağlık açısından çeşitli etkileri olan bir ölçüttür. Bu noktada silindirik yapıya sahip olan yastıkları çeşitli fizik tedavi çalışmalar sırasında doktorlar önerebilir. 

Aynı zamanda silindirik yastıkları bel boşluğunu desteklemek, uyurken bir miktar alçak gelen yastığı yükseltmek veya boyun kavisinde meydana gelen boşluğu doldurmak için kullanabilirsiniz.

Bununla birlikte boyun fıtığında yastık seçimi yapmak istiyorsanız kare veya dikdörtgen forma sahip ve boyun bölgenizin şekline uygun olarak üretilmiş yastıkları tercih edebilirsiniz. Kare veya dikdörtgen arasında bir seçim yapmak da sizin kişisel tercihinize bağlıdır. 

Yastık Şekillerine Nasıl Karar Verirsiniz?

En Sağlıklı Yastık Hangisi?

En sağlıklı yastık seçiminin hangisi olduğuna dair net ve herkese uyan bir cevap vermek ne yazık ki mümkün değildir. Zira yastık seçiminde yatağınızın özellikleri, uyku pozisyonunuz, masa başında çok fazla vakit geçirme gibi günlük rutininizle ilgili kişisel bilgilere kadar pek çok detayı göz önünde bulundurmanız gerekir. Özetle sizin için en sağlıklı yastığı bulmak için tüm bu ölçütleri hesaba katarak bir seçim yapmanız önerilir.

Rahat Bir Uyku İçin Yastık Nasıl Olmalı?

Rahat bir uyku için yastığın nasıl olması gerektiğine yatış pozisyonunuza göre karar verebilirsiniz. Yan yatıyorsanız omuz boşluğunu dolduracak bir yastık, yüzüstü yatıyorsanız alçak ve yumuşak bir yastık, sırtüstü yatıyorsanız orta sertlikte ya da sert bir yastık seçebilirsiniz. Boyun destekli yastıklar da omurganın şeklini koruduğu için rahat bir uyku deneyimi yaşamanızı sağlar. 

Yüksek Yastık mı Alçak Yastık mı?

Seçeceğiniz yastığın yüksekliği arttıkça boyun, sırt ve bel ağrılarınız da artar. Ancak ideal yükseklik herkes için farklı olabilir. Doğru yükseklik sizin omuz genişliğinize ve boyun çevrenize göre değişebilir. Bununla birlikte boyun düzleşmesi için yastık seçerken çok yüksek veya çok alçak modellerden kaçınmalısınız. Bu durumda tercihinizi ortopedik boyun destekli visco yastık modellerinden yana kullanabilirsiniz.

En Rahat Yastık Nedir?

En rahat yastık sizin vücut ölçülerinize, yatak özelliklerinize, yaşam biçiminize en uygun olan yastıktır. Bunun için detaylı bir inceleme yapmalı ve kendinize en uygun olan yastığı belirlemelisiniz. Bununla birlikte bambu yastık doğallığı sayesinde en rahat yastık türlerinden birisi olarak bilinir. Üstelik bu yastık türü çevre dostu olması sebebiyle de tercih sebebi olabilir. 

Son olarak kendinize uygun en rahat yastığı seçme aşamasına geçmeden önce kaliteli bir uyku deneyimini tam anlamıyla yaşayabilmek için öncelikle doğru bir yatak seçmelisiniz. Bu noktada Bellona yatak seçim robotu işinizi kolaylaştırır. 

İhtiyaçlarınıza bağlı olarak sizin için doğru yatağı belirleyen bu robot size öncelikle kısa bir test sunar ve bunun sonucunda yaşam tarzınız için en uygun olan yatağı bulabilmenizi sağlar!

En Sağlıklı Yastık Hangisi?

İlginizi Çekebilir: 

Kendinize Uygun Doğru Yatak Seçimini Nasıl Yaparsınız?

Feng Shui Felsefesine Göre Dekorasyon Önerileri

Dresuar Nedir? 5 Farklı Dresuar Kullanım Önerisi

2023 Mobilya ve Dekorasyon Trendleri

Gri ile Uyumlu Mobilya Dekorasyon Fikirleri

Bu içeriği paylaş
E-Bülten
E-Bültene kaydolun
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.