Kanepe ve Koltuk Farkı Nedir? Ayırt Edici 7 Özellik

Kanepe ve koltuk arasındaki farklar nelerdir? Kanepe ve koltuk seçimi, dekorasyonu ve kullanımına dair işlevsel ipuçlarını size özel derledik!

Bellona Mobilya 05-10-2023 10:43:53
Kanepe ve Koltuk Farkı Nedir? Ayırt Edici 7 Özellik

Kanepe ve Koltuk Farkı Nedir? Ayırt Edici 7 Özellik

Yaşam alanında konforlu ve rahat mobilyalar kullanmak istiyorsanız, evinizin tarzına hitap eden kanepe ya da koltuk kullanabilirsiniz. Kanepe ve koltuk halk arasında aynı mobilyayı ifade etmek için kullanılsa da aslında ayırt edici özellikleri olan mobilyalardır. Mağazaya geldiğinizde, kanepe ya da koltuk almak istediğinizde size farklı ürünler sunulur. Çünkü, kanepe ve koltuğu birbirinden ayıran birkaç önemli tasarım farkı bulunmaktadır.

Kanepe ve koltuk arasındaki fark konusuna değindiğimiz bu yazı sayesinde, mobilya seçerken daha dikkatli hareket edebilirsiniz. Dekorasyon çözümlemesi için kullanışlı bir kanepe ya da koltuk arıyorsanız, Bellona’nın zengin ürün seçeneklerini değerlendirip kendiniz için en iyisini tercih edebilirsiniz. Şimdi kanepe ve koltuk arasındaki farkları açıkladığımız bu yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

Kanepe ve Koltuk Arasındaki Ayırt Edici Özellikler

Kanepe ve Koltuk Farkı Nedir? Ayırt Edici 7 Özellik

1) Tasarım

Kanepelerin tasarımında dikkat çeken ayak yüksekliği, genellikle tüm kanepelerde aynıdır. Zemine daha yakın şekilde üretilen kanepeler, bu yönüyle koltuklardan farklıdır. Koltuk modellerinde ise ayak yüksekliği, üretici firmaya göre ve tasarım projesine göre değişmektedir.

Günümüzde yaygınlaşan robot süpürge kullanımının etken olmasından dolayı, artık koltuk ayakları zeminden daha yüksek yapılmaktadır. Robot süpürgenin koltuk altındaki yüzeyi kolay temizlemesi için en az 11.5 cm yükseklikte koltuk ayağı kullanılmalıdır. Kanepe modellerinde bu ölçü daha azdır. Bu nedenle tasarım detaylarında dikkat çeker. 

2) Ölçü

Kanepe daha küçük odalar için tercih edilen oturma mobilyasıdır. Koltuk modellerinde ise ikili, üçlü ya dörtlü oturma alanı olacak şekilde genişlik mevcuttur. Ölçüleri, kol desteğinde ve oturma alanında hissedilir. Koltuklar daha geniş ve derindir. Kanepe ise standart ölçülere göre 2-3 kişilik oturma alanı sunar. 

Kanepenin iç alanı koltuğa göre daha derin değildir. Üründe tasarlanan sırt minderi ve kol destekleri de yine farklı ölçülerde üretilir. Örneğin üçlü koltuklar ortalama 225 cm genişlikte üretilirken kanepeler ortalama 215 cm genişlikte tasarlanabilir.

3) Malzeme

Kanepede kullanılan malzeme ile koltukta kullanılan malzeme aynı değildir. Kanepelerde daha sert dolgu malzemesinin kullanılmasına önem verilir. Koltuk modellerinde kanepeye kıyasla, daha yumuşak dolgu malzemesi tercih edilir.

Deri kumaş kanepede çok sık kullanılmaz. Ancak koltuk modellerinde ve takımlarında deri kumaş dikkat çeker. Bu gibi farklar ile iki ürün ayrı özellikleri yansıtır. Ayrıca, koltuk takımında minder desteği sağlanırken kanepe modellerinde, yastık desteği yoktur. Sadece sırt bölmesini dolgunlaştıran malzemeler yer alır. Görsel açıdan 2 adet kırlentle tamamlanır.

4) İşlevsellik

Kanepe modellerinde depolama alanı bulunabilir. Depolama alanı koltuklarda bazen olmayabilir. Çekyat adı verilen mobilyalar, kanepe kategorisinde sunulur. Bu yönü ile koltuk ve kanepe iki farklı mobilya olarak üretilir. Hem depolama alanına sahip olması, hem yatak şeklini alması ile kanepe daha kullanışlı bir mobilya seçeneği olabilir. 

Koltuk modellerinde, tasarıma göre istenilen yatak rahatlığı sağlanamayabilir. Aksesuarlar, yastıkların bitiş noktası ve kol desteklerinin şekline göre koltuklar yatak haline geldiğinde kısmen konfor sağlayamaz. Ancak kanepelerde daha düz ve keskin tasarım uygulandığından, yatak olarak kullanılabilir.

5) Kullanım Alanı

Kanepe koltuk modellerini incelediğinizde, koltuk modellerinin bir takım oluşturduğunu fark edebilirsiniz. Bu takımlarda berjer ve diğer parçalar yer alabilir. Ancak kanepede bu takımı görmek, tercihinize bağlıdır. Genellikle kanepeler tek parça halinde satışa sunulur. Kanepe modellerini, evinizde misafir odasında kullanabilirsiniz. Bu ürünler yatak olabildiği için misafir ağırlama durumunda konfor sunar.

Örneğin küçük bir ofis ya da alan için oturma mobilyası almak istiyorsanız, tek parça kanepe tercih edebilirsiniz. Koltuk parçaları da tekli olarak satışa çıkabilir. Ancak koltukların takım halinde sunulması mobilya sektöründe sıkça görülmektedir. Bu nedenle koltuk takımı kategorisi açılmıştır.

6) Fiyat

Bütçenize uygun oturma alanı oluşturmak istediğinizde, kanepe mi alsam koltuk mu alsam diye düşünebilirsiniz. Bu konuda etiket farklılığı da dikkatinizi çekebilir. Çünkü kanepe ve koltuk farklı tasarımlara sahip olduğu için aynı rakamlarda satışa çıkmaz.

Kanepe modelleri daha ekonomik ürünlerdir. Malzeme, tasarım ve işçilik gibi ayrıntılardan dolayı fiyat farkını ürünlerde görmek mümkündür. Bütçe dostu koltuk ve kanepeleri görmek, en iyi ürünü seçmek için Bellona’da keyifli alışveriş fırsatını değerlendirebilirsiniz!

7) Satış Politikası

Koltuk ürünleri, genellikle 3-3-1 şeklinde satılır. Bu kural ise şöyledir: Üçlü koltuk 2 adet, tekli berjer 1 adet halinde pakette sunulur. Arzuya göre 1 tane daha berjer eklenir. Böyle satışlarda, ürün içeriği koltuk takımları olarak ifade edilir. Kanepe ile yapılan özel paketler de oturma grubu olarak tanıtılır. 

Koltuk takımları içeriğindeki ürünler daha büyük ve geniştir. Bu nedenle satın alırken ölçüm yapmanız önerilir. Tek parça kanepe almak isterseniz, beğendiğiniz herhangi bir berjerle uyumlu şekilde kullanabilirsiniz. Örneğin evinizde tv koltukları gibi tek parça ürün kullanıyorsanız, bu mobilyayı tamamlamak için tarzınıza uygun bir kanepe ya da köşe koltuk seçebilirsiniz.

Kanepe ve Koltuk Ayrımı Nasıl Yapılır?

Kanepe ve Koltuk Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kanepe ve koltuk seçerken, pek çok yönden ürünleri incelemeniz gerekir. Evinize ve tarzınıza uygun kanepe ve koltuk alışverişi yapmak için, Bellona’nın önerilerine kulak verebilirsiniz.

  • Kanepe ve koltuk farklı ölçülere sahip olduğundan, odanın genişliği ile uyumlu modeller seçmelisiniz.
  • Dizayn edilecek odada farklı eşyalar varsa, konsol ve tv ünitesi gibi ürünlerle uyumlu parçalar seçmelisiniz.
  • Kanepe ve koltuk alırken tedarik süresini öğrenerek alışverişinize devam edebilirsiniz.
  • Uzun ömürlü ve kullanışlı kanepe ya da koltuk almak istiyorsanız, Bellona’nın modası asla geçmeyecek ürünlerine göz atabilirsiniz.

Kanepe ve Koltuk Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kanepe ve Koltuk Temizliği Nasıl Yapılır?

Ev temizliğinde kanepe ve koltukları temizlerken, ürün tasarımına uygun şekilde temizlik yapabilirsiniz. Örneğin, chester koltuk modellerindeki düğmelere zarar vermeden temizlik yapmaya özen gösterebilirsiniz. Kanepelerde yer alan depolama alanlarının da temizlenmesi gerektiğini unutmamalısınız. Bu konuda size pratiklik sağlayan kanepe koltuk temizliği ipuçlarından bahsedelim:

  • Kanepe ya da koltuk kullanıyorsanız, düzenli olarak üzerini ve depolama alanını süpürmeniz gerektiğini unutmayın.
  • Ürünlerde kullanılan metal aksesuarlara asitli deterjan kullanmaktan kaçının.
  • Silmek istediğiniz koltuk ve kanepe bacaklarını nemli bezle silerek kurutun.
  • Kumaş üzerinde leke oluştuysa, kumaşın türüne uygun temizlik işlemi yapabilirsiniz.
  • Oturma alanında görünmeyen iç kısımlar için süpürgelerin ince koltuk başlıklarını kullanın.
  • Koku oluşmasını önlemek adına, odayı sık sık havalandırın.

Kanepe ve Koltuk Temizliği Nasıl Yapılır?

Kanepe ve Koltuk Dekorasyonu Yapmanın İncelikleri

Eviniz için en uygun kanepe ya da koltuk modelini, Bellona kalitesiyle seçtikten sonra dekorasyon yapmak için gerekli adımlara geçebilirsiniz. Yaşam alanında şıklık ve estetiklik oluşturmak için mobilya dekorasyonuna önem verebilirsiniz. 

Peki, koltuk ve kanepe dekorasyonu yaparken neye dikkat etmelisiniz? İşte koltuk ve kanepe dekorasyon tüyoları:

  • Oda içinde koltuk, kanepe kullanıyorsanız bu mobilyaların ayaklarında kullanılan malzemeye uygun şekilde sehpa kullanabilirsiniz.
  • Sehpa seçimini odanın genişliğine göre orta sehpa olarak yapabilirsiniz.
  • Kanepenin kendi yastıkları çok inceyse, ürün üzerinde dekoratif kırlent kullanabilirsiniz.
  • Koltuk modellerini oda içinde dizayn ettikten sonra köşe noktalarında yan sehpa koltuk yanı sehpa kullanarak şık dokunuş kazandırabilirsiniz.
  • Koltuk ve kanepenin konumlandığı duvarda, tarzı tamamlayan tablo veya çerçeve kullanarak duvar dekorasyonu elde edebilirsiniz.

Kanepe ve Koltuk Dekorasyonu

İlginizi Çekebilir:

Puf Dekorasyonu Nasıl Zenginleştirir? Puf Kullanmanın Efektif Yolları

Küçük Salon Dekorasyonu İçin Mobilya Seçimi İpuçları

Rahatlığın Anahtarı: Ergonomik Köşe Koltuk Dekorasyonu

Şık & Portatif Oturma Alanı: Markiz Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?

Şık Dekorasyonların Vazgeçilmeyen Tarzı: Kapitoneli Mobilyalar

Bu içeriği paylaş
E-Bülten
E-Bültene kaydolun
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.