Feng Shui Felsefesine Göre Dekorasyon Önerileri

Feng Shui felsefesi nedir? Evinizin konseptini Feng Shui felsefesine göre nasıl şekillendirebilirsiniz? İşte dikkat etmeniz gereken tüm detayları sizin için anlattık!

Bellona Mobilya 21-12-2023 16:32:04
Feng Shui Felsefesine Göre Dekorasyon Önerileri

Feng Shui Felsefesine Göre Dekorasyon Önerileri

Beş bin yıllık bir geçmişi olan feng shui öğretisinin ünü Çin sınırlarını aşıp neredeyse tüm dünyada popüler haline gelmiş durumdadır. Hem temelde dayandığı felsefe hem de insan yaşamına sağladığı katkılar sebebiyle bir yaşam biçimi olmasının yanında dekorasyon stili olarak da benimsenmiştir.

Özellikle ev dekorasyonunda kullanılan renklerden mobilyaların konumuna kadar her aşama bir öğreti temeli üzerine kuruludur. Bu öğreti felsefesini benimseyenlerin günlük yaşamında mutluluk, sağlık ve zenginlik gibi birçok güzel enerjinin yer olacağına inanılır.

Feng shui öğretisinin dayandığı temel felsefeye göre insanlar varoluş özelliklerine göre yaşam alanlarını düzenlenmelidir. Kişinin çevreyle uyumlu bir yaşam alanına sahip olması ona sağlıklı bir yaşam, mutlu ilişkiler, kariyer ve bol kazanç getirir.

Feng shui tam anlamıyla bir dekorasyon stili değildir. Bu felsefenin dekorasyon yansıtılıp bir yaşam biçimi haline getirilmesi gerekir. Bir alan feng shui ruhunu taşıması için doğayla tamamen bütün ve uyumlu halde olmalıdır bu nedenle mümkün oldukça doğadaki renkler ve doğadaki şekiller tercih edilir. 

Peki, feng shui felsefesine göre bir ev nasıl düzenlenir, ev dekorasyonunda nelere dikkat edilmelidir? Bu soruların cevaplarına geçmeden önce feng shui felsefesinin temel öğretisi hakkında bilgi sahibi olmak ve bu felsefeyi benimsemek işin en önemli noktasıdır.

Feng Shui Felsefesine Göre Ev Dekoru

Feng Shui Nedir?

Feng Shui “rüzgar” ve “su” anlamına gelen, doğada var olan yaşam enerjisini yaşanılan mekanlarda harekete geçirme yöntemlerini gösteren eski bir Çin öğretisidir. Temeline beş element, bagua, ying ve yang gibi unsurlar yer alır. Ev dekorasyonunda bu unsurlar baz alınarak düzenlemeler yapılır.

Feng Shui Ne Demek?

Bagua

Bagua “sekiz yön” anlamına gelir. Yaşanılan alandaki sekiz enerji noktasını işaret eden bir yön haritasıdır. Her bir yönün kendine ait rengi, elementi, enerjisi ve anlamı vardır. 

Harita üzerinde beş elementle birlikte sarı, beyaz, gümüş, altın, kırmızı, bej, yeşil, kahverengi, mavi, siyah gibi renkler yer alır. Bu renkler insan hayatındaki önemli unsurlarla ilişkilendirilir. İlişkiler, çocuklar, kariyer, eğitim, aile, sağlık, şöhret, zenginlik, iyilik ve yardımseverlik gibi insan hayatında en önemli ve gerekli unsurlar olarak görülür. Bu unsurlar ve renklerin her biri farklı yönlerde işaretlenen alanlarda yer alır. Kişi hayatındaki bu alanlardan hangisini iyileştirmek istiyorsa o alanı feng shui ilkelerine göre dekore etmelidir.

Bagua genellikle ev, ofis ve arazi gibi alanlarda alanın ortasına yerleştirilerek kullanılır. Bununla birlikte evlerde her bir oda için ayrı ayrı da kullanılabilir.

Feng Shui Felsefesinde Bagua

Beş Element

Feng shui için önemli olan diğer unsurdan biri de beş elementir. Ağaç, su, toprak, ateş ve metal elementlerinin her biri renkler ve diğer unsurlarla eşleştirilerek baguanın etrafına yerleştirilir. Her elementin bir anlamı ve etki alanı vardır. Bu elementlerle eşleşen renklere göre feng shui objeleri tercih edilmelidir.

Feng Shui Objeleri Nelerdir?

Su Elementi

Kariyer ve başarı ile ilişkilidir. Kuzey yönünde yer alır. Ana rengi siyah ve mavidir. Akvaryum ve fıskiye gibi objelerle temsil edilir.

Feng Shui Felsefesi Ne Anlama Gelir?

Metal Elementi

Seyahat, yaratıcılık, dayanışma ve yol gösterme ile ilişkilidir. Batı ve Kuzeybatı yönünde yer alır. Ana rengi beyaz, gümüş ve altındır. Metal içerikli eşyalar ile temsil edilir.

Feng Shui Felsefesinde Elementler

Toprak Elementi

Bilgi, eğitim ve spiritüel gelişim ile ilişkilidir. Kuzeydoğu ve Güneybatı yönünde yer alır. Ana rengi sarı ve bejdir. Kristal, seramik ve taş gibi objelerle temsil edilir.

Feng Shui’de Toprak Elementi

Ağaç Elementi

Sağlık, aile ilişkileri, güç, para ve varlık ile ilişkilidir. Doğu ve güneydoğu yönünde yer alır. Ana rengi yeşil ve kahve tonlarıdır. Bitkiler ve çiçeklerle temsil edilir.

Feng Shui Felsefesinde Ağaç Elementi

Ateş Elementi

Saygınlık, şöhret ve ün ile ilişkilidir. Güney yönünde yer alır. Ana rengi kırmızıdır. Işık, şömine, mum ve lamba gibi objelerle temsil edilir. 

Feng Shui Ateş Elementi

Yin ve Yang

Temelde zıtlıkların birbiri ile uyumu temsil etmektedir. Tıpkı siyah ve beyaz gibi tamamen birbirine zıt ama her zaman uyumludur. Ev dekorasyonunda seçilen renkler ve eşyalarda bu iki enerjinin dengelenmesi hatta ve bir arada uyum halinde olması çok önemlidir.

Ying ve Yang Ne Anlama Gelir?

Yin

Dişi, negatif, gece, ay, karanlık, durağan, sezgisel , soğuk ve yumuşaktır.

Yin Nedir?

Yang

Erkek, pozitif, gündüz, gündüz, aydınlık, hareketli, mantıksal, sıcak ve serttir.

Yang Nedir?

Feng Shui’ye Göre Ev Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

Ev hayat enerjimizi belirleyen en önemli yaşam alanlarından biridir. Evde kullanılan renkler, objeler, mobilyalar ve hatta mobilyaların konumu bile ruh halimizi ve yaşam enerjimizi etkilemektedir. Bu nedenle ev dekorasyonunda her bir ayrıntı büyük önem taşımaktadır.

Feng shui felsefesine göre ev dekorasyonu belirli inançlar üzerine şekillenir. İlk olarak insanın yaşadığı çevreyi kendi yaratılış özelliklerine en yakın şekliyle düzenlemesi çok önemlidir. 

Bununla birlikte feng shui ev dekorasyonu şu temel anlayışlar üzerine kuruludur:

  • İnsan doğadan gelmiş ve doğaya ait bir varlıktır. Bu nedenle yaptığı seçimlerde doğaya saygılı ve sadık olmalıdır.
  • Yaşam enerjisi olarak tabir edilen “Chi” her alanda önemsenmeli ve dekorasyon buna göre yapılmalıdır.
  • Doğayla uyumlu ve doğadan ilham alan renklerin tercih edilmesi önemlidir. Örneğin yeşil, mavi ve kahve gibi renkler doğanın en temel renkleridir. Mavi gökyüzünü simgelerken kahve toprağın rengidir. Yeşil ise kökünü ağaç elementinden alan bitkilerin ve yeşil canlıların rengidir. 
  • Doğanın temsili ve doğadan bir parça barındıran objeler sıkça tercih edilir. Örneğin mumlar ve şamdanlar ateş elementi ile ilişkilidir. Ateş doğada her zaman var olmakla birlikte insana saygınlık ve şöhret getirdiğine inanılır. Yine aynı şekilde doğanın birer parçası olan bitkiler ve çiçekler dekorasyon objesi olarak sıkça kullanılır.
  • Feng shui felsefesinde dağınıklığa yer yoktur. Enerji akışının sağlanması, huzurlu ve ferah bir ortam için yaşanılan alanın temiz ve düzenli olması çok önemlidir. 
  • Işık ve hava bir evdeki en önemli unsurların başında gelir. Yaşanılan ortamın bol ışık alması doğayla bütünleşen bir ortam yaratmak ile birlikte sağlık açısından da önemli ve gereklidir. Yine ortamdaki oksijen miktarı arttıkça doğaya yakın ve sağlıklı bir yaşam alanı elde edilir.
  • Eşyaların konumu, evde bulunan enerji noktaları ve açılar açısından çok önemlidir. Özellikle yatak gibi temel eşyalar duvara mümkün olduğunca mesafeli ve pencereye yakın konumlanmalıdır.

Feng Shui'ye göre evdeki her bir odanın dekorasyonunda dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Bu noktaları bilmek oda dekorasyonu yaparken işinizi kolaylaştıracaktır.

Feng Shui’ye Göre Ev Dekorasyonu Yapmak

Feng Shui'ye Göre Mutfak Dekorasyonu

Feng shuiye göre mutfak, bolluk ve bereketin simgesidir. Bu nedenle öncelikle mutfakta temizlik ve düzen çok önemlidir. Mutfaktaki her bir eşya belli bir düzende ve birbiri ile uyumlu olmalıdır. 

  • Feng shuide gereksiz eşyalara ve karmaşık bir görünüme yer yoktur. Bu nedenle eşya ve obje seçimi minimum düzeye indirilmelidir.
  • Plastik ve benzeri yapay ürünlerden ziyade doğada bulunan taş ve tahta gibi malzemelerin kullanılması tercih edilir.
  • Ateş ve su gibi birbirine zıt elementler birbiri ile yan yana gelmemelidir. Örneğin ocak ve çeşmenin birbirinden uzak konumda olması gereklidir. Yine ateş ve su elementlerinin rengi olan kırmızı ve siyah renklerinin bir arada bulunmaması önemlidir. Bu element ve renklerin bir arada kullanılmasının evde tartışma ve ikiliklerin yaşanacağına inanılır.
  • Çiçekler ve çeşitli bitkilerin mutfakta yer almasına önem verilir. Özellikle yeşil bitkiler doğanın bir temsili olarak görüldüğü için sık sık tercih edilir.
  • Buzdolabı ve bulaşık makinesi gibi büyük eşyalarında konumu bir hayli önemlidir. Bu eşyalar geçiş alanlarını kapatacak şekilde sıkışık bir görüntüde olmamalı uygun boşluklara yerleştirilmelidir. 

Feng Shui Mutfak Dekoru

Feng Shui’ye Göre Salon Dekorasyonu

Salon ya da diğer adıyla oturma odası günün büyük bir vaktini geçirdiğimiz önemli alanlardan biridir. Özellikle feng shui oturma odası düzenlenmesinde yaşam enerjisi anlamına gelen “Chi” büyük öneme sahiptir.

  • Chi’nin odada rahat bir alan bulması için mümkün olduğunca az eşya ile geniş bir alan oluşturulması feng shui salon dekorasyonu için çok önemlidir.
  • Koltuk ve kanepe gibi eşyalar kapı yanı gibi alanlar yerine geniş duvarlara yerleştirilmelidir. Arka kısımları duvara tam dayanmamalı biraz boşluk ile mesafe bırakılmalıdır. Alt kısımlarında boşluk ve yükseklik olması önemlidir.
  • Yemek masası ve sandalye gibi parçaların seçiminde yuvarlak hatlı köşelere sahip olanların tercih edilmesi gereklidir. Birbiri ile uyumlu ve çok fazla yer kaplamayan parçaların seçimi tavsiye edilir.
  • Işık ve havalandırma da oldukça önemlidir. Yeterli miktardaki ışık ve hava salonda doğaya yakın bir ortam uyandırır.
  • Renk seçiminde doğal ve elementler ile uyumlu tonların tercih edilmesi gerekir.

Feng Shui Salon Dekoru

Feng Shui’ye Göre Yatak Odası Dekorasyonu

Yatak odası uyku kalitemizi ve yaşam enerjimizi belirleyen en önemli alanlardan biridir. Evin diğer kısımları gibi bu alanında özenle dekore edilmesi gerekir.

  • Yatak odası uyku kalitesini artırıcı ve dinlendirici şekilde düzenlenmelidir. Bunun için de odanın düzenli ve temiz olması temel ilkedir.
  • Özellikle feng shuiye göre yatak odası yerleşimi en önemli noktalardan biridir. Yatak başı pencere ayak ucu ise kapı tarafına gelecek şekilde yatak konumlandırılmalıdır. Yatağın başına dolap ve benzeri büyük eşyalar konulmalıdır. Bunun yerine yatak başına komidin ve benzeri eşyalar yerleştirilebilir.
  • Mümkün olduğunca açık ve doğal renkler kullanılmalıdır. Özellikle yeşil ve mavi gibi renklerin tercih edilmesi huzurlu ve dingin bir ortam yaratır.
  • Havalandırma ve ışık gibi unsurlara önem verilmelidir. Uyku harici saatlerde odaya güneş ve oksijen girmesi sağlanmalıdır.
  • Ateş ve metal elementinin simge objeleri olan mum ve lambalar hoş ve dinlendirici bir ortam için tercih edilmelidir.
  • Yeşil tonlarının ağırlıkta olduğu mobilya ve eşyalar ile birlikte yapay ve canlı çiçeklerin kullanılması odaya doğa enerjisinin yansımasını artırır.

Görsel17  Feng Shui Çalışma Odası Dekoru

Feng Shui’ye Göre Çalışma Odası Dekorasyonu

Feng shui için bilgelik ve eğitim gibi konular oldukça önemlidir. Hatta bu konularla ilgili elementler ve renklere simgesel olarak da ayrı bir yer verilir. 

  • Feng shuiye göre yaratıcılık konusunda ışık büyük bir öneme sahiptir. Bu nedenle çalışma odalarının mümkün olduğunca bol ışık olması gerekir. 
  • Çalışma masaları ışığı iyi bir şekilde alacak şekilde cam kenarı gibi alanlara yerleştirilmelidir. Özellikle ışığın sol açıdan gelmesinin görüş açısını ve yaratıcılığı artırdığına inanılır.
  • Özellikle toprak ve metal gibi elementler yaratıcılık ve bilgeliğin simgesidir. Bu nedenle çalışma odalarının renklendirilmesinde bu elementlere ait olan sarı, kahve ve beyaz gibi renkler tercih edilebilir.

Feng Shui Çalışma Odası Dekoru

Bu içeriği paylaş
E-Bülten
E-Bültene kaydolun
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.