Doğru Çalışma Masası Ölçüleri ve Yüksekliği Ne Olmalı?

Home office çalışanlar, öğrenciler! Evde doğru çalışma masası ölçüleri hakkında fikir sahibi olacabileceğiniz faydalı bir içerik hazırladık!

Bellona Mobilya 21-12-2023 16:46:21
Doğru Çalışma Masası Ölçüleri ve Yüksekliği Ne Olmalı?

Doğru Çalışma Masası Ölçüleri ve Yüksekliği Ne Olmalı?

Çalışma odalarının en çok kullanılan modülü olan çalışma masaları, seçiminden kullanım aşamasına kadar büyük bir dikkat ve özen gerektirir. Zira üstünde önemli çalışmalar yapılacak ve kıymetli zamanlar geçirilecek çalışma masalarının konforlu bir kullanım sunması gerekir. 

Çalışma alanlarının en kıymetli modüllerinden olan çalışma masalarını seçerken dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi de çalışma masası yüksekliği olur. Yükseklik, çalışma masasında geçireceğiniz çalışma saatlerinin verimini önemli ölçüde etkiler. Yüksekliği doğru ayarlanmış bir masa, başarılı çalışmalara imza atabilmeye zemin hazırlar.

Bellona’da çeşitli ihtiyaçlara ve yaş gruplarına göre bulabileceğiniz çalışma masaları size mümkün olan en iyi konforu sağlamak üzere tasarlanır. Bu sayede çalışma saatlerinizin verimi de önemli ölçüde artar. Üstelik son derece kaliteli malzemeler kullanılarak üretilen bu masalar, uzun yıllar boyunca çalışma masası ihtiyacınızı karşılamaya yöneliktir. 

Doğru Çalışma Masası Yüksekliği

Çalışma Masasının Ölçülerine ve Yüksekliğine Karar Verirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Çalışma masalarını seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri olan yüksekliğin nasıl olması gerektiği bazı kriterlere göre değişiklik gösterebilir. Ayrıcalıklı yaşam alanlarınızın mimarı Bellona olarak size yükseklik seçimi konusunda yardımcı olabilecek bazı önerilerimiz var. Aşağıda çalışma masanızın yüksekliğine karar verirken göz önünde bulundurmanız gereken başlıca kriterleri bulabilirsiniz. İşte detaylar:

Çalışma Şekli

Oturarak çalışırken yaşanan belli başlı sıkıntıları sabahtan akşama kadar masa başında mesai yapanlar bilir. Masa başı çalışmak her ne kadar bir kolaylık ifadesi olarak görülse de bu durum da belli bir süre sonra çeşitli zorluklara ve rahatsızlıklara yol açabilir. Bu noktada devreye ayakta çalışma masası alternatifi girer. 

Ayakta çalışma masası yüksekliği ne olmalı gibi bir başka soruyu da ortaya çıkaran bu durum, oturarak çalışmaktan şikayetçi olanlar için muazzam bir alternatif olur. Üstelik ayakta çalışma masası yüksekliğine uygun bir sandalye ile bu masayı kombinleyerek dilediğiniz zaman oturarak çalışacağınız bir ortam da oluşturabilirsiniz. 

Ancak oturarak çalışma şeklinden vazgeçemeyenler için ise klasik çalışma masaları her zaman en iyi alternatif olur. Bu durumda çalışma masasının ölçüleri için karar verirken yukarıda bahsettiğimiz çalışma şekillerinden hangisini seçeceğinizi de göz önünde bulundurmanız gerekir. 

Çalışma Zamanı

Satın alacağınız çalışma masasında çalışmaya ne kadar vakit ayıracağınız da yükseklik seçimi konusunda belirleyici bir unsur olabilir. Örneğin çalışma masasını evinize alacaksanız, normalde çalışma alanınız ev değilse ve ara ara gerekli durumlarda çalışmak için bu masayı kısa süreli kullanacaksanız yükseklik konusunda belki biraz daha esnek olabilirsiniz. 

Ancak home office çalışıyorsanız ve çalışmalarınızın tamamını tüm gün boyunca bu masada yapacaksanız yükseklik seçimi konusunda daha titiz davranmalısınız. Zira sürekli kullanacağınız bir masa sizi hem çalışma verimi hem de sağlık açısından önemli ölçüde etkiler. Bu sebeple doğru çalışma masası seçimi yapabilmek için bu masada çalışmaya ayıracağınız zamanı da düşünerek hareket etmelisiniz.

Yapılan İşin Getirdiği İhtiyaçlar

Bazen çalışma masalarının üstü çok kalabalık olabilir çünkü yapılan iş bunu gerektirir. Aynı anda birden çok kaynak kitaba bakmak, çok fazla çalışma materyaline ihtiyaç duymak geniş ve büyük bir masa ihtiyacını da beraberinde getirir. Bazen de sadece bir bilgisayar tüm çalışmaları halletmek için yeterli olabilir. 

Dolayısıyla çalışma masanızın ölçülerine karar vermeden önce yaptığınız işi düşünmelisiniz. Eğer çalışırken pek çok kaynak kitaba veya çok çeşitli materyallere ihtiyaç duyuyorsanız çalışma alanı büyük olan bir masa tercih etmelisiniz. Bu noktada ergonomik çalışma masası ölçüleri kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir.

Fiziksel Özellikler

Çalışma masasını kullanacak kişinin fiziksel özellikleri çalışma masasının yüksekliğine karar verirken muhakkak göz önünde bulundurmalıdır. Zira bu durum sağlıkla doğrudan ilişkilidir. Kişinin fiziksel özelliklerine uygun bir masa seçilmemesi bel ve vücut sağlığı için olumsuz etkilere sebep olabilir. 

Örneğin ilkokul düzeyindeki bir çocuğun ders çalışması için bir masa alınacaksa Bellona çocuk ve genç odalarının ergonomik çalışma masaları gönül rahatlığıyla tercih edilebilir. 

Sandalye Özellikleri

Sandalye seçimini çalışma masasından önce yaptıysanız ya da hâlihazırda kullandığınız bir sandalyeniz varsa çalışma ve bilgisayar masası ölçüleri mevcut sandalyenin ölçülerine göre belirlenmelidir. Zira ölçüleri birbirine uygun olmayan masa ve sandalye ile verimli çalışma saatleri geçirebilmeniz pek mümkün olmayabilir. 

Çalışma Masası Ölçülerinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Çalışma Masası Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Diğer İpuçları

Çalışma alanlarının demirbaşı sayılan masaların yüksekliği seçim aşamasında en çok üzerinde durulması gereken konulardan olsa da yükseklik kadar önemli noktalar da mevcut. Yani yükseklik çalışma zamanlarının verimini artıran önemli bir kriter ancak tek başına yeterli değil. Çalışma masası seçerken dikkat edilecekler arasında aşağıda yer vereceğimiz özellikler de var. Şimdi bu özellikleri hep beraber kısaca inceleyelim:

Materyal

Çalışma masasının üretiminde kullanılan materyal en çok dayanıklılık ve dolayısıyla kullanım ömrü üzerinde etkili olur. Bellona’nın kaliteli işçilik ve dayanıklı malzemeler ile üretilen çalışma masaları bu noktada en doğru tercih olur.

Renk

Çalışma masasının rengi uyum açısından önemlidir. Masayı kullanacağınız odadaki diğer modüllerle çalışma masasının uyum içinde olması evinizin veya ofisinizin dekorasyonunu tamamlar. Bu sebeple çalışma masası seçerken renk ayrıntısını da göz ardı etmemelisiniz.

Kişisel Tercihler

Çalışma masasını keyifle kullanabilmek için en çok önem vermeniz gereken mesele masayı kullanacak kişinin kişisel zevkleri olur. Örneğin masayı küçük çocuğunuz için alacaksanız önce onun kişisel zevklerini göz önünde bulundurmalı, bu zevklere uygun ergonomik ve fonksiyonel bir masa seçmelisiniz. Böylelikle çocuğunuz masada geçireceği ders çalışma zamanlarından daha çok keyif alır. 

Çalışma Alanı

Çalışma masasını eviniz için mi almak istiyorsunuz ofisiniz için mi? Her iki durumda da mekana uygun seçimler yapmak görsel açıdan doğru tercihler yapmanızı sağlar. 

Eğer ofisiniz için bir seçim yapmak istiyorsanız ofis masası ölçüleri ve modelleri arasından ofisinizdeki diğer modüllerle uygun bir seçim yapmanız çalışma alanınızı görsel açıdan keyifli bir alan haline getirir. Bu durum da hem sizin hem de varsa iş arkadaşlarınızın çalışma verimine olumlu katkı sağlar.

Çalışma Masası Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

İdeal Bir Çalışma Alanı İçin 3 Öneri

İdeal çalışma masası yüksekliği ve çalışma masası seçiminde dikkat edilmesi gereken diğer hususlara yer verdikten sonra çalışma masanızı ve alanınızı daha işlevsel hale getirmenizi sağlayabilecek birkaç öneri sunmak isteriz:

  • Çalışma odanızda masaya ek olarak dinlenmek için küçük bir koltuk ve kitaplık gibi temel modüllere yer verirseniz çalışma alanınızdan alacağınız verimi artırabilirsiniz. Bu sayede ihtiyacınız olan kitapları kitaplığınızda muhafaza ederek kolaylıkla bu kitaplara ulaşabilir, yorulduğunuz zamanlarda odanızda bulunan küçük bir koltuk ile kendinize kısa süreli dinlenme molaları için bir alan oluşturabilirsiniz.
  • Çalışma masanızda bir okuma lambasına yer verdiğinizde çalışma saatlerinizde zaman zaman bu lambayı kullanarak gözlerinizin fazla ışıktan yorulmasını engelleyebilirsiniz. Aynı zamanda bu lambalar çalışma masanızı dekoratif olarak da hoş bir görünüme kavuşturur. 
  • Çalışma odanızı bitkilerle renklendirmek ve canlandırmak da çalışma alanları için son derece iyi bir fikir olur. Bitkiler ortamın havasını temizlemeleri açısından da çalışma alanlarında sıkça tercih edilir. Aynı zamanda bu ortamı renklendirmek için muhtelif aksesuarlardan da faydalanabilirsiniz.

Çalışma Masası Seçiminde Öneriler

Bu içeriği paylaş
E-Bülten
E-Bültene kaydolun
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.