Rölyef Pasta Nedir? Mobilyalara Rölyef Pasta Nasıl Yapılır?

Mobilyalara rölyef pasta nasıl yapılır sorusuna yanıt arıyorsanız, doğru yerdesiniz. Rölyef pastaya dair merak edilenler sizin için bu içerikte!

Bellona Mobilya 17-04-2024 15:32:22
Rölyef Pasta Nedir? Mobilyalara Rölyef Pasta Nasıl Yapılır?

Rölyef Pasta Nedir? Mobilyalara Rölyef Pasta Nasıl Yapılır?

Mobilyaların görünümüne farklı ve estetik bir dokunuş katmak için çeşitli teknikler uygulanır. Bu tekniklerden biri de mobilya tasarım sürecinde ortaya çıkan rölyef pastadır. Rölyef pasta, yaşam alanında kullanılan mobilyalara uygulanabilen, aynı zamanda hobi malzemesi olarak da tercih edilen bir malzeme olarak dikkat çeker. Bu içeriğimizde rölyef pastanın ne demek olduğunu ve mobilyalar üzerindeki kullanım önerilerine, sizin için değindik.

En çok merak ettiğiniz sorulara yanıt bulabileceğiniz bu içeriğimiz sayesinde, siz de rölyef pasta uygulamasını, istediğiniz yüzeye yapabilirsiniz. Rölyef pasta uygulamadan önce bilmeniz gerekenleri öğrenmek için, hemen yazımızı incelemeye başlayabilirsiniz. 

Mobilyalarda Rölyef Pasta

Rölyef Pasta Nedir? 

Rölyef,  “kabartma” anlamındaki Fransızca “relief” sözcüğünden dilimize geçmiş bir terimdir. Sanat ve hobi alanında sıkça kullanılır. Rölyef pasta, bir tür dolgu malzemesidir. Bu dolgu malzemesi, mobilyaların tasarımında kabartma ve yükseltme etkisi oluşturmak için kullanılır. Mobilyaları onarmak, yeniden tasarlamak, şık bir görünüm kazandırmak için uygulanır. Sıvı olan ancak akmayan özel bir macun kıvamına sahiptir. Özellikle de dekorasyonda ve dekoratif objelerin tasarımında dikkat çekmektedir. 

Rölyef pasta macunu, cam, ahşap, taş, metal, polyester ya da duvar gibi çeşitli yüzeylerde kullanıma uygun bir yapıya sahiptir. Yaygın şekilde hobi malzemelerini şekillendirmek için tercih edilir. Özellikle de ahşap mobilyaların kırılmış ve hasar görmüş bölümlerini iyileştirmek için uygulanmaktadır. Rölyef pasta pratik ve kurtarıcı bir malzemedir. 

Evde temel malzemeleri bir araya getirerek hazırlanabilir ya da hazır olarak üretilen paketler kullanılabilir. İlk defa rölyef pasta denemesi yapmak isteyenler, hazır kutulardan faydalanabilir.

Rölyef Pasta Yöntemi

Rölyef Pasta Uygulama Yöntemleri Nelerdir?

Mobilyalara uygulanan rölyef pasta için çeşitli teknikler kullanılabilir. Bu uygulama yöntemlerinden kısaca bahsedebiliriz. Önerilen rölyef pasta yöntemleri sayesinde, mobilyalarınıza doku zenginliği kazandırabilirsiniz.

  • Budak Aleti Kullanma: Yüzeye ağaç dokusu vermek için tercih edilir.
  • Stencil Şablonu Kullanma: Mobilya yüzeyinde şablona göre şekil ve desenler oluşturulur.
  • Kontür Rölyef Uygulama: Çok ince ve detaylı desenler elde etmek için kullanılır.
  • Pirinç Dekupaj Uygulama: Desenlere yükselti ve 3 boyutlu görünüm kazandırmak için uygulanır.
  • Esnek Uygulama: Kalıbın kullanıldığı, objelerin etrafının doldurulduğu bir uygulamadır.

Rölyef Pasta Uygulama Yöntemleri

Mobilyalara Rölyef Pasta Nasıl Yapılır?

Mobilyaların yüzeyinde rölyef pasta uygulamak için, öncelikle gerekli malzemeleri temin etmeniz gerekiyor. Malzemeleri temin ettikten sonra, rölyef pasta hazırlığına geçebilirsiniz. Dilerseniz hazır rölyef pasta macunlarını da kullanabilirsiniz. Mobilyalara rölyef pasta uygulaması hakkında adım adım siz yönlendirebiliriz.

Malzemeler:

  • 4 Kaşık Tutkal
  • Nişasta
  • Bebek Pudrası
  • 1 Çay Bardağı Su Bazlı Akrilik Boya
  • Bebek Yağı

Rölyef Pasta Uygulaması:

  • 1 çay bardağı kadar su bazlı akrilik boyayı derin bir kabın içine dökün.
  • Akrilik boyanın üzerine, 3-4 yemek kaşığı kadar tutkal ekleyin.
  • Macun kıvamına gelene kadar dikkatli şekilde, nişasta ve bebe pudrası ilave edin.
  • Parlak ve kremsi dokuyu elde etmek için birkaç damla bebe yağı dökün.
  • Tüm malzemeleri karıştırın ve kurumadan kullanmaya başlayın.
  • Hazırladığınız rölyef pastayı, uygulamak istediğiniz zemine çok beklemeden sürün.
  • Rölyef pasta tekniklerinden faydalanarak, mobilyalara dilediğiniz deseni ya da şekilleri verin.
  • Düz bir mobilya zemininde, örneğin eski bir yemek masası üzerinde, şablon kullanarak rölyef pastayı uygulayın.
  • Eskimiş ve yıpranmış bir orta sehpa yüzeyi üzerinde, ağaç budak dokusu yöntemini kullanarak estetik bir görünüm kazandırın.
  • Rölyef pasta macununu kullanırken hızlı hareket etmeniz gerektiğini unutmayın.

Hazır Rölyef Pasta Macunu

Rölyef Pastayla Mobilya Onarımı Mümkün mü?

Mobilyalarda hasar görmüş parçaları ve yüzeyleri, rölyef pasta ile onarmak mümkün ve çok basittir. Birçok kişi evinde eskiyen ahşap ve mdf mobilyalarını, rölyef pasta kullanarak yenilemektedir. Yüzeye rölyef pasta sürerek kuruduktan sonra, zımpara yapabilirsiniz. Böylece zımpara yöntemi sayesinde, sağlam yüzey ile onarılmış yüzeyi eşitleyebilirsiniz.

Onarılan yüzeyin rengini canlandırmak için, uygulama alanı ile aynı renkte boyayabilirsiniz. Rölyef pastanın uygulandığı alan ile mobilyanın ana yüzeyi arasında, renk uyumu olmasına dikkat etmelisiniz.

Rölyef Pasta ile Mobilya Onarımı

Rölyef Pasta Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Rölyef Pasta Hangi Yüzeylerde Kullanılır?

Dönüştürmek, özgün desenler oluşturmak istediğiniz ahşap, mdf, ham seramik, cam gibi pek çok sert yüzeylerde rölyef pasta kullanabilirsiniz. Mobilyaların malzemesine uygun teknikleri deneyebilirsiniz. Evinizde eskiyen ya da hasar gören ahşap sehpa gibi ürünlerde kullanma şansınız vardır.

Rölyef Pasta Ne ile Sürülür?

Rölyef pasta uygulamasını, mobilyalarda denemek için çeşitli araçlardan faydalanabilirsiniz. Kıvamı elde etmek, yüzeye kusursuz şekilde sürmek ve dilediğiniz deseni hazırlamak için spatula, fırça, sünger gibi yardımcı unsurları kullanabilirsiniz. 

Temiz çalışma alanı sağlamak için eldiven kullanmaya dikkat edebilirsiniz. Uygulama alanında ise gazete ve örtü kullanmayı deneyebilirsiniz.

Rölyef Pasta ile Boya Karıştırılır Mı?

Evet, rölyef pasta ile boya karışımı hazırlanabilir. Böylece renkli ve göz alıcı mobilya desenleri elde edilebilir.

Kurumuş Rölyef Pasta Yeniden Kullanılır mı?

Daha önce kullandığınız rölyef pastayı, yeniden mobilyalara sürmek isterseniz kuruyan macunu yumuşatmanız gerekir. Eğer birkaç günlük kuruma söz konusu ise, hazırladığınız rölyef pastanın içine su, akrilik boya veya tutkal gibi temel malzemeleri ekleyerek karıştırabilirsiniz. Yumuşak kıvam alan rölyef pastayı yeniden mobilya yüzeyleri için kullanmaya devam edebilirsiniz.

Rölyef Pasta Kullanımı İpuçları

İlginizi Çekebilir:

Akrilik Mobilya Nedir? Özellikleri ve Kullanım Alanları Nelerdir?

Mobilya Üretiminde Kullanılan Ahşap Çeşitleri ve Özellikleri

Lake Boya Nedir? Mobilyalarda Kullanımı Nasıl Gerçekleşir?

Vernik Nedir? Ne İşe Yarar? Çeşitleri, Özellikleri

Cam Mobilya Bakımı: Çizikleri Onarma ve Cam Parlatma Yolları

Bu içeriği paylaş
E-Bülten
E-Bültene kaydolun
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.