Evcil Hayvan Dostu 10 Bitki ve Özellikleri

Evcil dostlarınız için daha güvenli bitki dekorasyonu yapmak istiyorsanız, evcil hayvan dostu bitkileri bu içeriğimizi okuyarak öğrenebilirsiniz!

Bellona Mobilya 29-03-2024 16:39:17
Evcil Hayvan Dostu 10 Bitki ve Özellikleri

Evcil Hayvan Dostu 10 Bitki ve Özellikleri

Yaşadığınız evde sizinle beraber evi paylaşan evcil bir dostunuz varsa, dekorasyonda kullanmak istediğiniz bitkilerin seçiminde hassas olmanız gerekir. Çünkü kedi ve köpekler, merak edip bitkileri ısırabilir. Eğer bitki toksik bir içeriğe sahipse, evcil hayvanlara zarar verebilir. Böyle bir riskli durumu yaşamamak ve evcil hayvanların sağlığını korumak için evcil hayvan dostu bitkiler arasından seçim yapmanız gerekir.

Bellona, yaşam alanında yer vereceğiniz dekoratif bitkilerin hangilerinin evcil hayvan dostu olduğunu, bu içerikte sizinle paylaşıyor. Evinizi güzelleştiren, hava kalitesini artıran ve evcil hayvanlara zarar vermeyen bitkileri, içeriğimizi okuyarak öğrenebilirsiniz. 

evcil hayvan dostu bitkilerin özellikleri

Evcil Hayvan Dostu 10 Bitki ve Özellikleri

  • Areka Palmiyesi (Dypsis lutescens)
  • Orkide (Orchidaceae)
  • Afrika Menekşesi (Saintpaulia)
  • Para Bitkisi (Crassula Ovata)
  • Aşk Merdiveni (Epipremnum Aureum)
  • Calathea (Calathea)
  • Zebra Succulent
  • Noel Kaktüsü
  • Arkadaşlık Bitkisi
  • Kurdele Çiçeği

1) Areka Palmiyesi (Dypsis lutescens)

Yaşam alanında yer verebileceğiniz bitkiler arasında Areka palmiyesi dikkat çeker. Bu bitki, kedi ya da köpek gibi evcil dostlara zarar vermez. Yapraklarında toksik madde bulunmaz. Bu nedenle, evinizde dilediğiniz konumda Areka palmiyesi yetiştirebilirsiniz. 

Örneğin salonda olmasını istiyorsanız konsol çevresinde şık bir saksı içinde bulundurabilirsiniz. Evcil hayvan dostu bitkilerden biridir.

areka palmiyesi

2) Orkide (Orchidaceae)

Göz alıcı yaprakları ile hemen hemen her evde yer alan orkide, kedi ve köpek gibi evcil dostlarınız için tehlike oluşturmaz. Evcil hayvanların ev içinde rahatça dolaşması için orkide yetiştirebilirsiniz. 

Bu bitki genellikle yüksek konumlarda olmayı sevdiği için yemek masası üzerinde konumlandırabilirsiniz. Böylece evcil hayvanlar için daha az dikkat çekici hale gelir ve dekorasyonda yerini alır.

orkide dekorasyonu

3) Afrika Menekşesi (Saintpaulia)

Evinizin atmosferini değiştiren bitkilerden biri olan Afrika menekşesi, evcil hayvanların yaşadığı evler için ideal bir bitkidir. Afrika menekşesinin yapraklarında, zarar veren toksik maddeler yer almamaktadır. Bu özelliği sayesinde, kedi ve köpek gibi evcil hayvanların yaşadığı evlerde yer alabilir. 

Afrika menekşesini, yan sehpa üzerinde konumlandırarak evinize dekoratif bir dokunuş kazandırabilirsiniz. Evcil hayvanların teması durumunda risk oluşturmaz.

afrika menekşesi

4) Para Bitkisi (Crassula Ovata)

Jade bitkisi adıyla da bilinen bu şık görünümlü bitki, küçük çiçeklere sahiptir. Kedi ve köpek gibi evcil hayvanların dikkatini çekebilir. Ancak onların sağlığı için risk oluşturmaz. Havayı temizleyen bitkilerden olduğu için evin havasını iyileştirir. 

Böylece hem sizin hem de evcil dostlarınız için sağlıklı bir bitki seçimi olacaktır. Salonda, mutfakta, oturma odasında dilediğiniz konumda bulundurabilirsiniz.

para bitkisi

5) Aşk Merdiveni (Epipremnum Aureum)

Hızla büyüme özelliğine sahip olan aşk merdiveni, özellikle de kedilerin dikkatini çeken ve oyun oynamasını tetikleyen bir bitkidir. Sarmaşık görünümünde olan aşk merdiveni, yüksek konumlarda yetiştirilmelidir. 

Dilerseniz kedilerin dikkatini çekmemesi için tv ünitesi üzerindeki raflarda bulundurabilirsiniz. Temas durumunda evcil hayvanlarınız için tehlike oluşturmaz. Ortamın havasını iyileştirir ve temizler.

aşk merdiveni

6) Calathea (Calathea)

Dua çiçeği, maranta, kalatya adıyla bilinen bu bitki yaşam alanında sıkça yer alır. Salon ve antre gibi alanlara renk kazandırmak için yetiştirilir. Yeşil, desenli ve geçişli yaprakları ile atmosferi şık gösterebilir. Kalatya çiçeğini evinizde dilediğiniz alanda konumlandırabilirsiniz. 

Evcil dostlarınızın temas etmesi ya da yaprağını çiğnemesi, sağlığı tehdit etmez. Toksik olmayan salon bitkilerinden biridir. Dresuar üzerinde dekorasyon yaparken kalatya çiçeğinden faydalanabilirsiniz.

calathea dekorasyonu

7) Zebra Succulent

Evcil hayvanların sağlığına zarar vermeyen ev bitkilerinden bir diğeri de zebra sukulenttir. Bu bitki, yılan derisi adıyla da bilinmektedir. Küçük ve yılan derisini andıran görünümü vardır. Bu bitkiyi, mutfakta pencere kenarında yetiştirebilirsiniz. 

Bakımı çok kolay olduğu için kitaplık rafında da yetişebilme özelliğine sahiptir. Sukulent seviyorsanız ve evinizde evcil hayvan varsa, zebra sukulent tercih edebilirsiniz.

yılan derisi bitkisi

8) Noel Kaktüsü

Yılbaşı çiçeği adıyla da bilinen Noel kaktüsü, kedi ve köpek gibi evcil dostlarınız için zararsız bir bitkidir. Yılın son ayında çiçek vermeye başladığı için bu ismi almıştır. Kırmızı ya da pembe çiçeklere sahip olan Noel kaktüsünü, evcil hayvanların olduğu yaşam alanlarında yetiştirebilirsiniz. 

Onların sağlığına zarar veren toksik maddeler içermediği için dekorasyonda renk kazandırmak için kullanabilirsiniz. Çok büyük yapıya sahip olmadığından, orta sehpa dekorasyonu yaparken değerlendirebilirsiniz.

Görsel9

9) Arkadaşlık Bitkisi

Pilea İnvolucrata adıyla da tanınan arkadaşlık bitkisi, evcil dostlarınıza arkadaş olabilecek bir tür. Çünkü onların sağlığına zarar verecek bir yapıya sahip değildir. Kedi ya da köpek gibi evcil dostlarınız, merak edip yapraklarını ısırsa dahi onlara zarar vermiyor. 

Yapraklarında toksik madde olmadığı için evcil hayvan dostu bitkiler arasında oldukça popüler. Arkadaşlık bitkisini, evinizi renklendirmek ve hava kalitesini iyileştirmek için tercih edebilirsiniz.

arkadaşlık bitkisi

10) Kurdele Çiçeği

Kedi ve köpek gibi evcil dostunuzla aynı evi paylaşıyorsanız, bitki seçiminde kurdele çiçeğine şans verebilirsiniz. Çünkü bu ev bitkisi evcil hayvan dostu çiçekler arasındadır. Her ortama uyum sağlayan bir bitki olduğundan, yaşam alanında kolayca yetişebilir. Toksik bir bitki olmadığı için meraklı kediler için risk oluşturmaz. 

Hayvanların yaprakları ısırması durumunda sağlığı tehdit etmeyen bir çiçektir. Kurdele çiçeğini, evinizde tv sehpası üzerinde konumlandırarak dekorasyon yapabilirsiniz.

kurdele çiçeği

Evcil Hayvanların Uzak Durması Gereken Bitkiler Nelerdir?

Her bitki, evcil hayvanlar için dost değildir. Bazı bitkiler vardır ki, yapraklarında zehirli madde ve sıvı saklayabilir. Bu bitkiler, kedi ya da köpeklerin teması durumunda, onların sağlığını etkileyebilir. Zehirlenme durumuna neden olan zararlı ev bitkileri, evcil hayvanlar ile aynı ortamda olmamalıdır. 

Eğer evinizde kedi, köpek, kuş gibi evcil hayvan varsa, listedeki bitkileri eve almadan önce bir kez daha düşünebilirsiniz. Evinizde bu bitkiler varsa, evcil hayvanların ulaşamayacağı yerde konumlandırabilirsiniz.

  • Zambak
  • Şamdan Çiçeği
  • Devetabanı
  • Difenbahya
  • Sardunya
  • Begonya
  • Aloe Vera
  • Zakkum
  • Starliçe
  • Filodendron
  • Lilyum
  • Sıcak Menekşe

evcil hayvanların uzak durması gereken bitkiler

Evcil Hayvan Dostu Bitkiler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kedili Evde Hangi Bitkiler Yetiştirilir?

Evinizde kedi varsa, her bitkiyi evde bulundurmamalısınız. Sadece kedi besliyorsanız, onun sağlığını tehdit etmeyen bitkileri seçebilirsiniz. Size bu konuda yardımcı olacak bilgileri, içeriğimizde ifade ettik. Yeniden hatırlatmak gerekirse:

  • Kurdele Çiçeği
  • Sukulent
  • Afrika Menekşesi
  • Orkide
  • Areka Palmiyesi
  • Noel Kaktüsü
  • Zebra Sukulent
  • Para Bitkisi
  • Hostes Çiçeği gibi türleri tercih edebilirsiniz.

Starliçe Hayvan Dostu mu?

Starliçe bitkisinin yapraklarında, toksik maddeler ve sıvılar yer aldığı için hayvan dostu değildir. Evcil hayvanlar ile aynı ortamda bulunması, hayvanları zehirleyebilir. 

Para Çiçeği Evcil Hayvanlara Zarar Verir mi?

Salon ve oturma alanlarında şık dekoratif dokunuşlar elde etmek için tercih edilen para çiçeği, toksik çiçek değildir. Bu nedenle, evcil hayvanlar için zararlı değildir. Evinizde dilediğiniz köşede para çiçeği yetiştirebilirsiniz. Para çiçeğinin yer aldığı yaşam alanlarında, şans ve refah geleceğine dair inançlar vardır. 

Kedilerin Bitkilere Zarar Vermemesi İçin Ne Yapmalı?

Kedileriniz, evdeki bitkilerle oyun oynamak istiyorsa, bitkileri onlardan uzak tutmak için birkaç yöntem deneyebilirsiniz. Kediler ekşi kokuları sevmez. Bu özelliklerine göre bitkilerin saksısına ekşi kokular damlatabilirsiniz. 

Sirke, limon, portakal ve kahve kokusu gibi kokuları bitkilerin çevresinde bulundurabilirsiniz. Böylece kediler çiçeklere yaklaşmak istediklerinde sevmedikleri kokuyu alınca uzaklaşırlar.

evcil hayvan dostu bitkiler hakkında sık sorulanlar

Benzer
Yazılar
Seyahat Ederken Evdeki Bitkilerinizi Nasıl Korursunuz? Uzun Seyahatler İçin Bitki Bakımı
Seyahat ederken evdeki bitkileri korumanın yolları nelerdir? Ev bitkileri siz evde yokken nasıl canlı kalabilir? Uzun seyahatler için evde bitki bakımı tavsiyeleri bu yazıda!
Kendi Kendine Su Veren Bitki Saksısı Nasıl Yapılır?
Kendi kendine su veren bitki saksısı nasıl yapılır? Siz evde yokken bitkilerin kendi kendini sulaması için en iyi yöntemler bu yazıda!
Evcil Hayvan Sahipleri İçin 10 Dekorasyon Tavsiyesi
Evcil hayvan sahipleri evlerini nasıl dekore etmeli? Evcil hayvanı olan evler için işlevsel ve kolaylaştırıcı dekorasyon tavsiyeleri bu içeriğimizde.
Ev Bitkileri: Bakım İpuçları ve Popüler Bitki Türleri
Bitki bakımı ile aranız açık mı? O halde bu içeriğimiz tam size göre! En popüler iç mekan bitki çeşitleri ile bitki bakımı ipuçları bu yazıda!
Doğa ile İç İçe: Botanik Temalı Ev Dekorasyonu
Botanik temalı ev dekorasyonu nasıl yapılır? Evinizdeyken sizi doğayla iç içe hissettirecek, huzur ve dinginliği simgeleyen ev dekorasyon fikirleri burada!
Bu içeriği paylaş
E-Bülten
E-Bültene kaydolun
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.