Ev Bitkileri: Bakım İpuçları ve Popüler Bitki Türleri

Bitki bakımı ile aranız açık mı? O halde bu içeriğimiz tam size göre! En popüler iç mekan bitki çeşitleri ile bitki bakımı ipuçları bu yazıda!

Bellona Mobilya 09-08-2023 15:19:23
Ev Bitkileri: Bakım İpuçları ve Popüler Bitki Türleri

Ev Bitkileri: Bakım İpuçları ve Popüler Bitki Türleri

Evin pek çok köşesinde bitki yetiştirerek doğal bir dekorasyon elde etmek mümkün. Şayet, bitkilere karşı alerjiniz yoksa salonda ve istediğiniz her köşede bitki yetiştirebilirsiniz. Ev bitkisi yetiştirmek psikolojik açıdan da size iyi gelebilir. Bitkinin büyümesini izlemek, onu sulamak ve güzel bir saksı içinde konumlandırmak evinizde yapacağınız en güzel hobilerden biri olacaktır.

Evde bitki yetiştirmek istediğinizde, karşınıza birçok bitki türü çıkabilir. Bakımı kolay, görüntüsü göz alıcı bitkilere evde yer verebilirsiniz. Hangi bitkiler evde yetiştirilir diye düşünüyorsanız, sizlere en popüler bitki türlerinden bahsedebiliriz. Üstelik bu bitkileri yetiştirirken dikkat edeceğiniz bakım tüyolarını da bu yazımızda açıkladık. İşte evinizde yer verebileceğiniz en trend bitki çeşitleri ve bakım tüyoları!

Bitki Bakımı Nasıl Olmalı?

En Popüler 15 Bitki Türü ve Bakım Önerileri

1) Difenbahya

Difenbahya, son zamanlarda oldukça popüler bir ev bitkisidir. Çiçekli bitkiler familyasından Araceae ailesinden gelir. Yaprakları genellikle büyük ve parlak yeşil renklere sahiptir. Bazen beyaz lekeler veya çizgilerle de süslenmiş yapraklar verebilir. 

Difenbahya bitkisi, devamlı bakım gerektirmeyen zahmetsiz bitki olarak bilinir. Sadece düzenli sulama ve aydınlatma gerektirir. Difenbahya bitkisi, havadaki formaldehit, benzen ve diğer toksinleri filtreleme özelliğine sahiptir. Bu nedenle evinizdeki hava kalitesini iyileştirmek için kullanabilirsiniz.

Evi Ferahlatan Bitkiler

2) Devetabanı

Bu bitkinin yaprakları etli ve mumlu bir doku ile kaplıdır. Suyu depolayarak uzun süre dayanabilen bir yapısı vardır. Devetabanı bitkisi, sık sulama gerektirmeyen ve düşük bakım işleriyle yetinebilen bir bitki olarak evinizde yer alabilir. Bakımı çok kolay olan devetabanı bitkisi, gölgeli veya ışık alan bir yerde yetiştirilebilir. 

Bakım sürecinde, toprakta nemli tutulması önerilmektedir. Bitkinin beyaz veya yeşil çiçeklerinin hoş görüntüsü sayesinde dekoratif bir bitki olarak kullanılabilir.

En Popüler Bitkiler

3) Orkide

Orkide bitkisi, evde yetiştirildiğinde, aydınlık ama direkt güneş ışığından korunmuş bir yerde konumlandırılmalıdır. Bu güzel görünümlü bitki, ev hediyesi ve kutlama hediyesi olarak sunulabilir. Bitkinin sık sık sulanması gerekmiyor. Ancak toprağın nemli tutulması, gelişimi açısından önemlidir. 

Orkide bitkisi, çiçeklerinin güzelliği ve uzun ömürlü olmaları nedeniyle evlerde dekoratif bir bitki olarak kullanılmaktadır. Salonda, yatak odasında, oturma odasında genellikle konsol üzerinde konumlandırılabilir. Yüksekte kalması bakım ve gelişim için etkilidir.

Bitkilerin Dekorasyonu

4) Menekşe

Menekşeler, düşük bakım gereksinimleri ve güzel çiçek verme özellikleri sayesinde popüler ev bitkisi seçeneğidir. Bu bitki, aydınlık bir yerde konumlanmalıdır. Doğrudan güneş ışığından korunarak yetiştirilebilir. Toprağı nemli tutulmalıdır. Bakım sürecinde, aşırı sulama bitkinin köklerinin çürümesine neden olacağı için kontrollü sulama ister. 

Menekşe bitkisi, genellikle soğuk hava koşullarında iyi büyüyebilir. Aynı zamanda, soğuk havaların gelmesiyle birlikte çiçek vermeye başlar. Menekşeler, odada güzel bir koku bırakabilir. Genellikle çiçek demeti olarak kesilerek dekoratif amaçlar için yemek masası üzerinde ya da kitaplıkta kullanılırlar.

Evde Bitki Bakımı

5) Yucca

Yucca bitkisi, sivri uçlu, sert yapraklara sahiptir. Beyaz veya krem renkli çiçekleri ile tanınır. Büyük boyutlara ulaşabilen yucca bitkileri, evlerde dekoratif amaçlar için yetiştirilmektedir. Ev ve ofis ortamı için uygun olan bu bitkinin toprağı genellikle kuru tutulmalıdır. Su sadece toprağın tamamen kuruduğunda, kontrollü  şekilde verilmelidir. 

Yucca bitkisi, sıcak ve kuru hava koşullarında iyi büyüme gösterir. Ayrıca, düşük nemli ortamlarda bile dayanıklı kalacaktır. Bu bitki şık bir saksı içinde tv ünitesi çevresinde kolayca büyüyebilir.

Eve Uygun Bitki Çeşitleri

6) Barış Çiçeği

Barış çiçeğinin yaprakları parlak ve derin yeşil renktedir. Beyaz renkli çiçekleriyle dikkat çeken bir görüntüsü vardır. Bitki, sık sık sulama gerektirmez ancak toprağın tamamen kuru kalmasına da izin verilmemelidir. 

Barış çiçeğini, evde her odada büyütebilirsiniz. Gövdeyle uyumlu saksı kullanarak bu saksıyı dilerseniz yan sehpa üzerinde konumlandırabilirsiniz. Estetik açıdan şık izlenim bırakacağı için dekoratif amaçlı büyütebilirsiniz. Aynı zamanda, bulunduğu iç mekanın hava temizliğine de yardım eder.

Evde Yetişen Bitkiler

7) Kaktüs

Kaktüsler, kendi aralarında onlarca çeşide sahip zahmetsiz ev bitkisidir. Genellikle çok küçük olurlar. Bu özelliği sayesinde tv ünitesinde kaktüsleri bir araya getirerek dekoratif bir tepsi oluşturabilirsiniz. Dilerseniz kitaplık raflarında da kaktüse yer verebilirsiniz.

Kaktüsün, iç mekanda radyasyonun zararlı etkisini azalttığı bilinmektedir. Bu bitkiyi toprağı kurudukça sulamanız ve bitki büyüdükçe saksısını değiştirmeniz yeterli olacaktır. Türüne göre çiçek açan kaktüsleri, evde kolayca yetiştirebilirsiniz.

Bitki Dekor İpuçları

8) Aloe Vera

Bakımı çok kolay olan aloe vera bitkisi, günümüzde her evde bulunuyor. Hem estetik açıdan hem de bitkisel destek olması nedeniyle evde yetiştirilmesi yaygınlaşmıştır. Siz de evinizde aloe vera yetiştirerek iç mekanda havanın temizlenmesine, yapraklarındaki jeli kullanarak cildinizin onarılmasına yardım edebilirsiniz.

Aloe vera, aydınlık bir yerde ve doğrudan güneş ışığından korunarak yetiştirilmelidir. Pencere köşesinde, masa üzerinde, balkon içinde büyümesi için gerekli ortam hazırlanabilir. Fazla sulama nedeniyle çürüyeceği için kontrollü sulama yapılmalıdır.

Bakımı Kolay Bitkiler

9) Sarmaşık

Sarmaşık, küçük yaprakları ile hızla büyüme gösteren popüler ev bitkileri arasında yerini alıyor. Bu bitki, köklendirme döneminde suyun içinde yetişebiliyor. Büyüdükçe toprağa geçme isteği uyanıyor. Bu nedenle, iyi bir saksı içinde salonda ya da mutfakta sarmaşık yetiştirerek evde doğal bir dekorasyon oluşturabilirsiniz.

Sarmaşık bitkisi, gölgeli veya ışık alan bir yerde yetiştirilmelidir. Bu bitkinin sık sulanması gerekmez. Toprağı nemli tutulmalıdır ve çok sıcak bölgelerde kontrollü sulama yapılmalıdır.

Evde Bitki Kullanmak

10) Kauçuk

Kauçuk bitkisi, büyük boyutlara ulaşabilen bir bitkidir. Büyük salon veya ofis gibi geniş alanlarda dekorasyon için ideal bir bitki seçimi olacaktır. Göz alıcı yaprakları ile ev dekorasyonunda kullanılır. 

Bu popüler bitki, aydınlık bir yerde büyüyebilir. Konumunda, doğrudan güneş ışığından korunarak yetiştirilebilir. Güneşi gören alanlarda durabilir. Toprağı nemli tutulmalıdır. Sağlıklı büyümesi için aşırı sulamaktan kaçınmanız önerilir.

Güneş Gören Bitkiler

11) Antoryum

Yaprakları geniş ve parlak yeşil renkte dikkat çeken antoryum bitkisi, beyaz, pembe veya kırmızı renkli çiçekleriyle evlere renk kazandırır. Bu bitki, aydınlık bir yerde sağlıklı şekilde yetişebilir. Doğrudan güneş ışığından korunarak büyümesi desteklenmelidir. Ofis ve ev içinde büyütmek için uygundur. Bulunduğu iç mekanın daha şık görünmesini sağlar.

Son günlerde hemen hemen her evde yerini alan antoryum, kontrollü sulama yapılarak büyüyebilir. Fazla suyun toprağı yoracağı unutulmamalıdır. Bitki büyüdükçe her sene saksı ve toprak değişimi istemektedir.

Geniş Yapraklı Bitkiler

12) Zeze 

Zeze bitkisi, her evde kolayca büyüme gösteren bir bitki türüdür. Neredeyse her ışık şiddetine uyum sağlamaktadır. İnce dal üzerinde serpilen yaprakları ile hoş bir görüntü sunar.

Bu bitkiyi sularken toprağın tamamen kurumasına dikkat edilmelidir. Toprak kontrol edildikten sonra azar azar su verilmelidir. Yaprakları kalın ve dayanıklı olduğundan, salonda ya da balkon mobilyası üzerinde her ortamda yetişebilir.

Ev ve Ofis Bitkileri

13) Pilea

Küçük ve yuvarlak yapraklı görünümüyle dikkat çeken para bitkisi, ülkemizde para bitkisi olarak tanınır. Bozuk para büyüklüğündeki yaprakları, dolaylı şekilde güneş görmelidir. Düzenli sulama ile bitkinin gelişimi desteklenmelidir.

Para bitkisinin evde olması, şans ve bereketi artıracağını ifade eder. Bu nedenle popüler ev bitkileri arasında yer alır. Parlak ve yeşil yaprakları, beyaz saksı içinde evinizin her köşesine çok yakışacaktır. Dilerseniz antrede dresuar üzerinde pilea bitkisi ile dekorasyon yapabilirsiniz.

Bitki Çeşitleri ile Dekorasyon

14) Fil Kulağı

Görüntüsüyle fil kulağını andıran bu bitki, özellikle de salon dekorasyonu için kullanılır. Bakımı çok kolay olduğundan hemen hemen her evde kendine uygun bir köşe bulur. Bitkinin büyümesiyle, yaprakları da büyür. Böylece salonda, güneşi gören bir köşede senelerce büyüyebilir.

İç mekanda, hava kalitesini iyileştirmek ve oksijen desteği sağlamak için tercih edebilirsiniz. Fil kulağı bitkisini evinizde oturma odasında ya da salonda yetiştirebilirsiniz.

En Beğenilen Bitki Çeşitleri

15) Kumkuat

Meyve veren bir bitki olan kumkuat, özellikle de sıcak iklimlerde evlerde kolayca yetişebilir. Yeşil yaprakları, meyve döneminde turuncu küçük meyveler verir. Bu meyveler estetik açıdan dikkat çekerken olgunlaşınca tüketilebilir.

Bitkinin yaprak vermesi ve meyvelerini olgunlaştırması için güneşi dolaylı köşelerden alması gerekir. Bu nedenle kamkatı evinizde pencere köşesinde ya da balkonda yetiştirmeyi tercih edebilirsiniz.

Meyve Veren Bitki Çeşitleri

İlginizi Çekebilir:

Renkli Aksesuarlarla Evinizi Nasıl Canlandırabilirsiniz?

Teras Dekorasyonu ile Açık Hava Keyfinizi Güzelleştirme Yolları

Yazlık Evler İçin Uygun Bahçe Mobilyaları Seçimi Püf Noktaları

Doğal Malzemelerin Kullanıldığı Bir Dekorasyon Nasıl Yapılır?

Ev Aksesuarlarında 2023 Trendleri Mercek Altında!

Bu içeriği paylaş
E-Bülten
E-Bültene kaydolun
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.