Evde Doğal Hava Temizleyici Bitkiler

Hava temizleyen bitkiler nelerdir? Ev ve yaşam alanlarınızda doğal hava temizleyici bitkilere yer verin! İşte hava temizleyen bitkiler ve özellikleri!

Bellona Mobilya 03-11-2023 11:43:59
Evde Doğal Hava Temizleyici Bitkiler

Evde Doğal Hava Temizleyici Bitkiler 

Yaşam alanında temiz hava almak herkesin hakkı. Evin havasını yenileyen, kötü kokuların oluşmasını önleyen bitkileri, evde zahmetsiz şekilde büyütmek mümkün. Bunu sağlamak için doğal hava temizleyen bitkilerle tanışabilirsiniz. Evinizi ve yaşam alanınızı güzelleştirmeyi misyon edinen Bellona, şimdi de bitki önerileri ile evdeki havayı temizlemenize yardım edecek!

Dekorasyonda severek kullanacağınız, bakımı kolay ve zararsız bitkiler sayesinde evdeki havayı birçok şekilde temizleyebilirsiniz. Oksijen üretimine destek olmak, dekorasyona renk kazandırmak ve bitki bakımını üstlenmek için evinizde önerdiğimiz bitkilere yer verebilirsiniz. Adı geçen göz alıcı bitkiler sayesinde, evin her odasında hava doğal şekilde temizlenecek!

Doğal Hava Temizleyen Bitki

Evde Doğal Hava Temizleyici 11 Bitki

1) Zambak

Evinizde zambak bitkisine yer vererek, kötü havayı tazeleyebilirsiniz. Salonda sehpa üzerinde konumlanan zambak, oluşan tozlu ve kirli havayı temizlemeye yardımcı olabilir. Tamamen havanın temizlenmesi mümkün değildir ancak evde hijyene dikkat edildiği sürece zambak sayesinde kirli havanın azalması sağlanabilir. 

Zambak, dekoratif bir bitki olarak da kullanabilir. Evin birçok köşesinde yerini bulabilir. Özellikle de evinizde pencere çok azsa, oksijen desteği de sağlayabilir.

Zambak Bitkisi

2) Aloe Vera

Yaşam alanında yer verilen aloe vera, havadaki zararlı maddeleri emer ve insan sağlığına zarar vermesini önler. Bu etkiye sahip olan aloe vera, bakımı kolay olduğundan birçok odada bulunabilir. Özellikle de çalışma odası ve mutfak için önerilen aloe vera bitkisi sayesinde, evinizdeki kötü havayı temizleyebilirsiniz. 

Mimari alanda kullanılan kimyasal boyaların içindeki zararlı maddeleri emdiği için evinizde konsol gibi mobilyaların üzerinde konumlandırabilirsiniz.

Aloe Vera Bitkisi

3) İngiliz Sarmaşığı

Estetik açıdan çok şık görünen İngiliz sarmaşığı, evde doğal hava temizleyen bitki önerilerinden biridir. Evinizde evcil hayvan varsa, dışkılardan çıkan zararlı gazları emer ve insan sağlığını korumaya yardım eder. İngiliz sarmaşığını evde zahmetsiz şekilde büyütebilirsiniz. 

Doğru yerde konumlandırmak istiyorsanız, antre gibi alanlarda, dresuar üzerinde uygun bir saksıda büyütebilirsiniz.

İngiliz Sarmaşığı Bitkisi

4) Eğrelti Otu

Çiçeksiz bir bitki olan eğrelti otu, evdeki kötü havayı temizlemeye yardım eden bitkiler arasında. Evde tütün ürünleri varsa ve evin havalandırılması çok sık yapılmıyorsa, havadaki zararlı gazların emilmesini sağlar. 

Bitkinin bakımını yaptıkça, oda içindeki kuru havayı önler. Bu etkisi sayesinde, odada ideal nemin hissedilmesini kolaylaştırır. Eğrelti otunu, salonda ya da oturma odasında kitaplık üzerinde bir rafta konumlandırabilirsiniz.

Eğrelti Otu Bitkisi

5) Dracena

Dracaena bitkisinin yaprakları, zararlı maddeleri emerek havayı temizleme özelliğine sahiptir. Bu bitkiyi evde dekoratif amaçlı bulundurabilirsiniz. Nem, küf ve zararlı gazların önlenmesinde etkilidir. 

Araştırmalar, dracaena bitkisinin formaldehit, benzen ve diğer uçucu organik bileşikleri etkili bir şekilde filtreleyebildiğini göstermektedir. NASA tarafından yapılan bir araştırma, dracaena bitkisinin iç mekan hava kalitesini iyileştirmek için etkili bir seçenek olduğunu ortaya koymuştur.

Dracena Bitkisi

6) Barış Çiçeği

Havada bulunan amonyak, benzen, formaldehit ve trikloretilen maddelerini temizleme özelliği olan barış çiçeği, evin temizliğini destekler. Yemek masası üzerinde şık bir saksı içinde yetiştirebileceğiniz barış çiçeği, oda içindeki nem ve küfün oluşmasını da önleyebilir. Çiçeğinde polenler bulunacağından, alerjisi olanların diğer bitkileri tercih etmesini belirtmemiz gerekir. 

1989 yılında NASA tarafından yürütülen bir araştırma, Spathiphyllum bitkisinin havadaki zararlı maddeleri etkili bir şekilde filtreleme yeteneğini incelemiştir. Araştırma, bitkinin formaldehit, trikloretilen, benzen ve ksilen gibi uçucu organik bileşikleri filtrelediğini göstermiştir. Bu bileşikler, uzay istasyonlarında ve iç mekanlarda bulunabilen yaygın kirleticilerdir.

Evde Barış Çiçeği Bulundurmak

7) Kauçuk

Evinizi arındırmak, havada dolaşan toksinleri temizlemek adına kauçuk bitkisini yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Büyük ve dayanıklı yaprakları bulunan kauçuk bitkisi, havanın arınmasına yardımcı olur. Özellikle de evcil hayvanların yaşadığı evlerde, parazitlerin emilmesini kolaylaştırır. 

Kauçuk etkilerini en iyi şekilde görmek için oda içinde, uygun bir köşede konumlandırmayı deneyebilirsiniz.

Havayı Arındıran Bitkiler

8) Areka

Yaşam alanlarını daha temiz ve estetik hale getirmek için areka bitkisini yetiştirebilirsiniz. Çünkü Areca bitkisi, formaldehit, ksilen, toluen ve amonyak gibi zararlı maddeleri filtreleme özelliğine sahiptir. Evdeki hava kirliliğini azaltabilir. Duman, yemek kokusu, parazitler, nem ve küf gibi istenmeyen durumlara karşı evde bulunabilir. 

Bitki fotosentez yaparken karbondioksiti emerek odaya oksijen salar. Bu etkisi de iç mekanda daha temiz ve sağlıklı bir havanın oluşmasına yardım eder.

Areka Bitkisi

9) Paşa Kılıcı

Birçok evde kolayca yetişebilen paşa kılıcı, evin doğal hava temizleyen bitkisi olarak tanınır. Paşa kılıcı, fotosentez süreciyle karbondioksiti emerek oksijen üretimini sağlar. Bu özelliği sayesinde havanın yenilenmesine yardım eder. 

Paşa kılıcı bitkisi, yapraklarının yüzeyinde bulunan mikroskobik çıkıntılar olan stomalar aracılığıyla havadaki zararlı maddelerin daha kolay emilmesini sağlamaktadır. Böylece, bulunduğu odanın daha temiz olmasına yardım eder.

Doğal Hava Temizleyici Bitkiler

10) Devetabanı

Kuru iklimlerde veya kış aylarında, iç mekandaki nem düzeyini dengelemek için devatabanı bitkisini evinizde bulundurabilirsiniz. Dört mevsim iç mekanda hava temizliğini korumak adına bu bitkiden faydalanabilirsiniz. Yapraklarının oksijen üretmesi, odadaki nemi dengelemesi sayesinde daha temiz bir odada oturmak mümkün. 

Bitki büyüdükçe, oda içinde bulunan zararlı gazları emer. Yaprak sayısı ne kadar çoksa, oda içindeki etkisi de o kadar genişler. Devetabanı için koltuk takımları arasında kalan boş köşeleri değerlendirebilirsiniz.

Devatabanı Bitkisi

11) Kurdele Çiçeği

Evinizdeki havanın temizlenmesi ve yenilenmesi için kurdele çiçeğini kullanabilirsiniz. Evinizde şık dokunuşlar yapmak için bu çiçeği, doğru yerde yetiştirmeye devam etmelisiniz. Örneğin salonda yan sehpa kullanıyorsanız, sehpanın üzerinde iyi görünen bir saksı içinde bakımını yapabilirsiniz. Kurdele çiçeği, nemi dengeleme ve tozlu havayı temizleme özelliği sayesinde evlerde tercih edilmektedir.

Chlorophytum comosum bitkisinin hava temizleme potansiyeli üzerine yapılan bazı araştırmalar bulunmaktadır. Bu bitkinin yaprakları, havadaki bazı kirleticileri absorbe edebilir ve bitki içinde depolayabilir. Ancak, diğer bitkilere göre hava temizleme yetenekleri daha sınırlı olabilir.

Tozlu Havayı Temizleyen Bitkiler

Sık Sorulan Sorular

Tüm Bitkiler Havayı Temizler Mi?

Bitkilerin oda içindeki havayı temizleme etkisi vardır ancak doğrudan havanın tamamen temizlenmesini sağlamaz. Laboratuvar ortamında yapılan çalışmaların sonuçlarına göre, bitkilerin tamamen hava temizleme etkisi olduğu belirtilmiyor. 

İç mekandaki havanın temizlenmesine yardımcı olduğuna dair ifadeler yer alıyor. Oksijen üretimi, zararlı gazları emilimi gibi görevleri sayesinde iç mekanlardaki havanın temizlenmesine yardımcı oluyor

Hangi Çiçek Gece Oksijen Verir?

Gece vakitlerinde oksijen salınımı yapan bitkiler vardır. Bu bitkiler, sıcaklığın düştüğü gece saatlerinde, hapsolmuş oksijeni serbest bırakmak için gözeneklerini gevşetir. Bu özelliğe sahip olan birçok bitkiden söz etmek mümkün. Gece oksijen salınımı yapan bitkileri yatak odasında bulundurabilirsiniz.

  • Orkide
  • Aloe Vera
  • Neem (Hint Leylak)
  • Areca Palmiyesi
  • Gerbera 
  • Noel Kaktüsü
  • Peepul
  • Yılan Bitkisi

Odadaki Oksijeni Artırmak İçin Ne Yapmalı?

Yaşam alanında sıkça vakit geçirdiğiniz odalarda, oksijen miktarını artırmak için havalandırmaya dikkat etmelisiniz. Odanın kuru kalmaması için bitki bulundurabilirsiniz. Önerdiğimiz hava temizleyici bitkilerini tercih edebilirsiniz. 

Ayrıca, belirli köşelerde su dolu bardaklar bulundurmak da nem dengesini koruyabilir. Düzenli temizlik ve havalandırma imkanları sayesinde, odadaki oksijen yükselebilir.

Havanın Temizlenmesine Yardımcı Bitkiler

İlginizi Çekebilir:

Doğa ile İç İçe: Botanik Temalı Ev Dekorasyonu

Ev Bitkileri: Bakım İpuçları ve Popüler Bitki Türleri

Doğal ve Organik Ev Dekorasyonu: Ahşap, Taş ve Bitkilerle Yaşam Alanları

Feng Shui Felsefesine Göre Dekorasyon Önerileri

Bohem Dekorasyon Fikirleri: Nedir, Nasıl Yapılır?

Bu içeriği paylaş
E-Bülten
E-Bültene kaydolun
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.